Úvod Výrobcovia Google Tvoríte pre YouTube? Google v septembri odstráni funkcie pre prezentácie fotiek a...

Tvoríte pre YouTube? Google v septembri odstráni funkcie pre prezentácie fotiek a editovanie videí

1

YouTube je najväčšou video platformou na internete, ktorá je vo veľkej miere postavená na príspevkoch od samotných používateľov. Youtuberi prekvitajú a nahrávanie vlastného obsahu taktiež. 

Pokiaľ ste niekedy na YouTube nahrávali vlastné video, vytvoriť ste ho mohli priamo z rozhrania YouTube, zo štúdia pre autorov. Editor videí umožňuje pridať do príspevkov zvuky, titulky, prechody, rôzne efekty…vlastne všetko základné, čo robí YouTube video atraktívnejším.

Editor videí dopĺňa nástroj pre vytváranie prezentácií z fotografií, ktoré nahráte na YouTube napríklad z počítača alebo zo služby Google Fotky.

Žiaľ, Google oba nástroje pochová, a to od 20. septembra. Google, resp. predstavitelia YouTube odstránenie odôvodňujú existenciou mnohých iných nástrojov tretích strán, ktoré sú k dispozícii online.

Pozor, funkcie pre vylepšenia zostanú zachované aj naďalej. Nahrané videá budete môcť orezať, rozmazať alebo vylepšiť filtrom. Priame vytváranie videí však končí.

youtube

Je pravdou, že dnes nemusíte pre úpravu videí chodiť ďaleko. Stačí vám pár kliknutí a na rôznych fórach a v online komunitách nájdete hneď niekoľko odporúčaní na ako platené, tak bezplatné nástroje pre úpravu videí.

Tvorcovia vyššej úrovne používajú často odbornejší a drahší softvér pre editovanie, pričom nástroje od YouTube nepoužívajú vôbec. Napriek tomu mohol Google nástroje zachovať. Začínajúcim tvorcom prídu určite vhod.

Ako dôvod pre odstránenie funkcií by sme uvítali napríklad chabé používateľské čísla. Pokiaľ dané nástroje používa napríklad len malý, poprípade mizivý podiel tvorcov, ich odstránenie je ľahko pochopiteľné.

Argument, že existuje mnoho iných podobných nástrojov tretích strán príliš nestačí. Škoda. Ak na YouTube prispievate a dané nástroje používate, začnite sa obzerať po ekvivalentoch.