Úvod Výrobcovia Xiaomi Xiaomi Redmi Note 5: Nová generácia jedného z najobľúbenejších čínskych smartfónov na...

Xiaomi Redmi Note 5: Nová generácia jedného z najobľúbenejších čínskych smartfónov na obzore!

1
redmi note 5

Zariadenia z Redmi Note línie sú vôbec najpredávanejšie, čo sa širokého portfólia smartfónov výrobcu Xiaomi týka. Model Redmi Note 4 by si už zaslúžil medzi generačnú obmenu.

To isté si zrejme myslia aj v Xiaomi, keďže sa objavili pomerne overené a presné informácie o nadchádzajúcom smartfóne Xiaomi Redmi Note 5.

Tento typ zariadenia si nezíska srdcia používateľov nalešteným kovom alebo masívnou reklamnou kampaňou. Redmi Note línia je obľúbená vďaka výraznému pomeru výbavy voči cene a skvelým používateľským skúsenostiam.

Dobrou správou je, že Redmi Note 5 od tohto renomé neodskočí. Tento rok budeme mať opäť na výber z niekoľkých verzií. Dôležitá je pohonná jednotka, ktorá ponesie označenie Snapdragon 630 alebo Snapdragon 660.

Druhý menovaný čipset by sa dal označiť ako výkonnostný vrchol procesorových sád určených pre strednú triedu. Kryo jadrá a pokročilejšia grafika urobia svoje. Do smetí by sme však papierovo horší SD 630 nehádzali.

Xiaomi Redmi Note 5
Snímka z prezentácie pripravovaného modelu (ospravedlnte horšiu kvalitu)

Stále má dostatok výkonu, no docielite s ním optimálnejšiu spotrebu energie. Všetko ale samozrejme závisí od používateľských návykov a preferencií každého užívateľa.

Miernym sklamaním je menšia batéria. 3 750 mAh kapacita je veľmi dobrá, no poklesla z 4100 mAh objemu aktuálnej generácie. Pri modernejšej procesorovej sade by sme však nemali dostať horšie hodnoty výdrže na jedno nabitie.

Ak by predsa, batériu nabijeme rýchlo. Postará sa o to konektor USB C a rýchle nabíjanie Quick Charge tretej generácie. 16 Mpx primárny fotoaparát vyrobí Sony. Pôjde o typ IMX 234 s rýchlym 0,3 sec. PDAF zaostrovaním a clonou f/2.0. Selfie maniakov upokojí predná 13 Mpx kamera.

Xiaomi Redmi Note 5
Snímka z prezentácie pripravovaného modelu (ospravedlnte horšiu kvalitu)

Pamäťový cieľ dosiahneme s číslami 4 GB RAM a 64 GB ROM. V ponuke nájdeme aj skromnejšie konfigurácie. Ako to býva pri čínskych smartfónoch zvykom, cena sa príliš netají.

Nižšie vidíte sumy, ktoré sú prepočítane z čínskych cien, preto treba brať do úvahy ich mierne navýšenie pri prípadnom importe. Napriek tomu sami určite uznáte, že ich nie je možné príliš kritizovať.

Do kompletnej skladačky nám ešte chýba diel so softvérom. Je možné, že Xiaomi Redmi Note 5 príde už s inovovaným prostredím MIUI 9, na ktoré sme poriadne zvedaví.

Minuloročný upgrade na MIUI 8 sa podaril, pričom prostredie neprišlo o rýchly a stabilný chod napriek tomu, že výrobca rozšíril jeho funkcionalitu a dizajn.

  • Redmi Note 5 3 GB RAM / 32 GB ROM – 155 €
  • Redmi Note 5 4 GB RAM / 32 GB ROM – 180 €
  • Redmi Note 5 4 GB RAM / 64 GB ROM – 195 €