Úvod Zaujímavosti Všimol si si? Náhľady YouTube videí sa po novom hýbu

Všimol si si? Náhľady YouTube videí sa po novom hýbu

1

No počkať, nepohlo sa tam niečo?

YouTube videá, resp. náhľady videí už nie sú statické ako sochy. Videocentrická služba začala využívať GIF animácie, aby nám ukázala čo sa skrýva v jednotlivých videách.

YouTube od konca júna sprístupňuje 3-sekundový náhľad toho čo vás čaká, ak kliknete na jednotlivé videá. Ide o funkciu, ktorú služba testovala už od februára a ktorá si u používateľov niektorých *ehm* taktiež video služieb získala veľkú obľubu.

Pohybujúce sa náhľady zatiaľ fungujú len na Chrome (verzia 32 a vyššia) alebo na Opere (verzia 19 a vyššia). Na mobilných zariadeniach zatiaľ nefungujú.

Aby sa ku videám vytvoril pohybujúci sa náhľad, musia mať aspoň 30 sekúnd a viac. To však nie je všetko, YouTube automaticky skúma aj ďalšie kritériá, ako napríklad predmet videa a samotný obsah. Ak sa na vašom video nezobrazí GIF animácia náhľadu do dvoch dní, znamená to, že nespĺňate požiadavky.

Samotnú animáciu vytvára umelá inteligencia, ktorá zoskenuje prvú polovicu videa. Na základe toho vytvorí malinkú upútavku, ktorá má čo najlepšie zachytiť obsah videa. Tento proces je plne automatizovaný.