Streamovanie je medzi používateľmi smartfónov čoraz populárnejšie. Je to jednoduché, stačí spustiť appku a je to. Na telefóne dokonca netreba mať nič uložené. Streamovanie na mobilných dátach, to je však iný príbeh.

Objem dát, ktorý prenesiete totiž súvisí s tým, koľko srandy z obsahu si užijete. Ako sa to však líši a koľko dát vlastne pri počúvaní pesničiek cez Spotify či Google Play Music alebo pozeraní videa cez YouTube alebo Netflix prenesiete? Poďme sa na to pozrieť.

Téme sa venoval web Android Central.

Streamovanie hudby

Ak počúvate hudbu cez jednu z najobľúbenejších služieb, ako Spotify, Google Play Music či Apple Music, musíte sa pripraviť na spotrebu, ktorá sa líši podľa kvality streamovanej hudby, a to nasledovne.

Kvalita audia 96 kbps (nízka): 0,72 MB za 1 minútu alebo 43,2 MB za hodinu

Kvalita audia 160 kbps (stredná): 1,2 MB za 1 minútu alebo 72 MB za hodinu

Kvalita audia 320 kbps (vysoká): 2,4 MB za 1 minútu alebo 115,2 MB za hodinu

Ide len o orientačné čísla, ktoré boli namerané pri skúšobnom počúvaní. Reálna hodnota v každom jednom prípade môže byť o niečo iná.

Streamovanie videa

Pri videu je situácia podstatne horšia. Koľko dát prenesiete opäť záleží na kvalite.

Kvalita videa 240p  alebo 320p: 300 MB za hodinu

Kvalita videa v SD 480p: 700 MB za hodinu

Kvalita videa HD 720p: 900 MB za hodinu

Kvalita videa vo Full HD 1080p: 1,5 GB za hodinu

Kvalita videa v 2K rozlíšení: 3 GB za hodinu

Kvalita videa v 4K rozlíšení: 7,2 GB za hodinu

V reálnom svete si teda treba dávať pozor na to, v akej kvalite a či vôbec budete streamovať hudbu či video. Pri 1 GB balíčku hudbu môžete pri najnižšej kvalite streamovať 23,4 hodiny, video v najvyššej, 4K kvalite zas len 7 minút.