Slovensko začalo s cenzúrou internetu. Konkrétne ide o weby, ktoré nemajú podľa platnej legislatívy spĺňať všetky podmienky. Pod paľbou sú aj známe mená, ktoré v zahraničí podnikajú bez väčších problémov.

O aktuálnej situácii informoval server DSL.sk.

Finančná správa Slovenskej republiky sa zamerala na weby poskytujúce hazardné hry v rozpore so slovenskou legislatívou. Najväčším problémom má byť chýbajúca slovenská licencia.

Začali 1. júla a už žiadajú o súdny príkaz

Nová legislatíva dala Finančnej správe moc do rúk k 1. júlu 2017. Prvé kroky už podnikla. Medzi prvými zablokovanými stránkami sa má podľa zverejneného zoznamu ocitnúť aj niekoľko veľkých mien. Celkový počet webov sa zatiaľ zastavil na čísle 17.

Finančná správa momentálne pri 10 weboch získava potrebný súdny príkaz na ich zablokovanie. Zvyšku buď stále plynie lehota zaregistrovať sa do desiatich dní (5) alebo svoju ponuku úplne stiahli (2).

Na zozname sú veľké mená

Prekvapivé je aj to, že medzi ovplyvnenými sa nachádzajú aj veľké mená ako weby bwin.com, williamhill.com, bet-at-home.com, 1xbet.com, lvbet.com, bet365.com, 888.com, sportingbull.com, eatsleepbet.com a kajot-casino.com. Zoznam zverejnil server DSL.sk citujúc tabuľku zverejnenú Finančnou správou.

Infraštruktúra na cenzúru podľa chuti

Dá sa predpokladať, že štát od operátorov, resp. poskytovateľov internetu bude žiadať vytvorenie alebo spustenie infraštruktúry, ktorá bude schopná efektívne blokovať prístup na spomínané weby. Zároveň je nutné dodať, že štát týmto krokom získava veľmi silný nástroj ako zablokovať akékoľvek webstránky na povel čo môže mať teoreticky veľmi nepriaznivé následky.