Úvod Zaujímavosti Na svet sa pomaly chystá smartfón budúcnosti. K svojej funkcii nepotrebuje batériu!

Na svet sa pomaly chystá smartfón budúcnosti. K svojej funkcii nepotrebuje batériu!

7

Smartfón bez batérie je v súčasnosti ako človek bez kyslíka. Zatiaľ. Kapacita, výdrž a schopnosť rýchleho nabitia tvorí v súčasnosti jedno z hlavných kritérií výberu zariadenia.

Každá inovácia v oblasti akumulátorov je u spotrebiteľov veľmi vítaná. Viete si však predstaviť smartfón, ktorý k svojej funkcii batériu nepotrebuje? Vedci z Washingtonovej univerzity v Seattli na tejto technológii budúcnosti pracujú a dokonca sa im podarilo vytvoriť aj prototyp. Pracujú totiž na technológii, ktorá využíva energiu z rádiových vĺn pomocou takzvaného spätného rozptylu. Tieto vlny sa nachádzajú všade okolo nás a preto by bola škoda ich energiu nevyužiť, kým len tak vyšumí.

„Haló, haló! Volám z telefónu bez batérie,“ boli prvé slová telefonátu Vamsiho Talla v preplnenom laboratóriu. Zariadenie teda už v podstate funguje, no ešte stále ho čaká dlhý vývoj a zdokonaľovanie. Telefonát bol uskutočnený na bežný mobilný telefón. Využívaná je zatiaľ len analógová komunikácia, keďže konverzia ľudskej reči na digitálny signál potrebuje veľké množstvo energie.

My však veríme, že koncept bude dotiahnutý do úspešného konca a my budeme môcť o pár rokov využívať zariadenia bez strachu o vybitie batérie v najmenej vhodnej situácii. A čo vy, tešíte sa?