Úvod Sociálne siete Facebook POZOR: Na Facebooku si vás môže pridať známy „kamarát“. Je to prezlečený...

POZOR: Na Facebooku si vás môže pridať známy „kamarát“. Je to prezlečený útočník, oberie vás o peniaze!

Facebook zmieta vlna útokov s kradnutím identít.

18

Na Facebooku sa objavila nová vlna veľmi prefíkaných podvodov. Upozorňuje na to niekoľko dôveryhodných serverov, vrátane CSIRT a Živě. Podvod spočíva v tom, že sa podvodníci doslova prezlečú za niektorého z vašich kamarátov a žiadajú od vás malú službičku.

Samotný priebeh útoku je vždy rovnaký a pre útočníkov relatívne jednoduchý. Najprv nájdu nevinnú obeť, ktorá má verejne dostupný profil. Toto je dôležitý krok, keďže potrebujú okopírovať identitu. Posťahujú všetky verejne dostupné fotografie, profilovú fotku, prekopírujú dostupné informácie a ďalšie drobnosti, ktoré vás môžu presvedčiť, že si vás medzi kamarátov pridáva váš kamarát.

Ak si takéhoto človeka pridáte medzi kamarátov, takmer s určitosťou môžete očakávať správu zaslanú na Messenger, ktorá vás bude žiadať o zaslanie vášho telefónneho čísla. V ďalšej správe potom obeť nájde žiadosť o preposlanie potvrdzovacieho kódu, ktorý príde SMS správou.

Útočník ho potom využije pre platbu prostredníctvom niektorej z mobilných platobných brán. Priemerná čiastka, ktorá sa podľa servera CSIRT pohybuje na úrovni 50 až 55 € je potom pripočítaná k paušálu alebo odpočítaná z kreditu.

Tak či tak, podobné správy na Facebooku IGNORUJTE. Ak na niečo podobné predsa len narazíte, vždy si overte totožnosť človeka, s ktorým momentálne komunikujete aj nejak inak. Či už telefonicky, SMSkou či emailom.