Úvod Novinky Výrobcovia Nokia možno siahne po procesoroch od Xiaomi. Pre čínskeho výrobcu môže ísť...

Nokia možno siahne po procesoroch od Xiaomi. Pre čínskeho výrobcu môže ísť o dôležitý úspech

0
Už aktuálne dostupné kúsky Nokia 3, Nokia 5 a Nokia 6

Začiatkom tohto roka prekvapil výrobca Xiaomi predstavením vlastnej procesorovej sady Surge S1. Čipset má osem jadier, grafiku Mali-T680 MP4 a svojim výkonom sa radí do strednej triedy.

Surge S1 zatiaľ veľa vody nenamútil. V podstate ho nájdeme v útrobách iba jedného smartfónu, ktorým je Xiaomi Mi 5c. Pri silnej konkurencii čipsetov z produkcie Qualcommu a MediaTeku má pozíciu ťažkú.

Predsa len svitla nádej, že Surge S1 zožne väčší úspech. Hovorí sa, že tento čipset bude poháňať nadchádzajúce smartfóny Nokia.

Pripomeňme, že aktuálne modely Nokia 5 a Nokia 6 po výkonnostnej stránke zastrešuje Snapdragon 430. Nokia 3 beží pod taktovkou procesorovej sady výrobcu MediaTek.

Konzorciu HMD Global, pod ktoré značka Nokia spadá, by sa oplatilo siahnuť po procesorovej sade Surge S1. Nákup by bol určite lacnejší ako napríklad zabezpečenie čipsetu Snapdragon série 6xx, ktorý po výkonnostnej stránke sade Surge S1 približne konkuruje.

Xiaomi

Ak by nadchádzajúce cenovo dostupné Nokie skutočne poháňal Surge S1, mohlo by ísť o verzie určené pre čínsky trh. Surge S1 si neporadí s americkými sieťami, resp. frekvenciami LTE sietí. V Európe by však čipset Surge S1 mal fungovať bez problémov.

Pokiaľ k takejto spolupráci dôjde, Xiaomi má veľkú príležitosť so svojimi čipsetmi preraziť. Úspech by mohol známeho čínskeho výrobcu motivovať k produkcii výkonnejších a dokonalejších procesorových sád, ktoré by konkurovali etablovaným hráčom.

Trhový boj by bol silnejší, ceny by poklesli a vyťažili by sme z toho tým pádom aj my, koneční spotrebitelia.