Úvod Výrobcovia Nokia Nokia a Apple ukončili vzájomné patentové spory. Apple vyplatilo Nokii 1,7 miliardy...

Nokia a Apple ukončili vzájomné patentové spory. Apple vyplatilo Nokii 1,7 miliardy eur

1
nokia 3310

Nokia sa v tomto roku vrátila na trh so smartfónmi, čo už všetci dobre vieme. Konzorcium HMD Global, ktoré značku Nokia vlastní, zvládlo trhový nástup nad očakávania.

Bránu do sveta smartfónov otvorili tri kľúčové modely. Nokia 3, Nokia 5 a Nokia 6 ponúkajú obstojné parametre za prijateľnú cenu, pričom sa im dá dôverovať aj po softvérovej stránke.

Čistá podoba operačného systému Android v poslednej verzii je spojená s rýchlym a stabilným chodom, ako aj so skorými bezpečnostnými aktualizáciami.

Olej do ohňa pozornosti ešte priliala Nokia 3310 (video recenzia TU), ktorá vyvolala patričný ošiaľ. Meno legendy jednoducho urobilo svoje aj napriek tomu, že Nokia 3310 s rokom narodenia 2017 nemá ani najmenšiu šancu na to, aby sa vyrovnala predchodcovi.

„Hlúpe“ mobilné telefóny sú dnes vyhľadávané ako núdzové, resp. sekundárne riešenia. Vyhovejú tiež užívateľom, ktorí sa moderným smartfónom stále vyhýbajú. Zväčša ide o starších ľudí. Nostalgia je ale nostalgia a určite si mnohí kúpia Nokiu 3310 (2017) iba kvôli tomu, že je to Nokia 3310.

Nokia 6

Vzhľadom na dobrý trhový štart sa očakávali priaznivé ekonomické výsledky. Tie dokonca očakávania predčili. Výnos z jednej akcie stúpol o 0,08 €, čo je viac ako predpovedaných 0,05 €.

Tržby Nokie za 2. štvrťrok 2017 stúpol o 90 percent, no pozor, v porovnaní s 2. štvrťrokom 2016. V tomto období Nokia na trhu ešte vodu nemútila. Prvé presnejšie správy o tom, že sa Nokia vracia späť na trh, sa objavili v auguste minulého roka.

Masívnejší nárast tržieb v podstatnej miere aj tak zabezpečila spoločnosť Apple. Nokia sa s Apple sporila o patenty. Pri takýchto sporoch vždy radi vidíme dohodu, keďže patentové ťahanice môžu brániť inováciám a technologickému napredovaniu.

Obe spoločnosti sa dohodli na ukončení všetkých patentových sporov. Výsledkom je niekoľkoročná licenčná zmluva o využívaní patentov. Podrobnosti, resp. presnejšie stanovy zmluvy neboli zverejnené.

Zo zverejnených finančných výsledkov je ale jasné, že Apple zaplatilo Nokii 1,7 miliardy eur. Časť z hotovostnej platby za patenty pripadla právne na 2. štvrťrok 2017.

Celková ekonomická kondícia Nokie ale zdravá zatiaľ nie je. Strata 433 miliónov € je však o 40 percent nižšia v kontraste s vlaňajším, 667-miliónovým mínusom.