Úvod Aplikácie Nástroj teroristov? V aplikácii Telegram sa každý mesiac zablokuje niekoľko tisíc kanálov...

Nástroj teroristov? V aplikácii Telegram sa každý mesiac zablokuje niekoľko tisíc kanálov súvisiacich s terorizmom

1
telegram

Koncepcia silne šifrovaných aplikácií pre komunikáciu je pomerne kontroverzná. Na jednej strane tu je súkromie bežných používateľov, ktorí chcú, aby ich komunikácia zostala výhradne medzi odosielateľom a prijímateľom. 

Na strane druhej, silné šifrovanie komunikačných platforiem láka tiež zločincov, dílerov drog a hlavne teroristov, ktorí prostredníctvom nich organizujú a riadia zločinecké aktivity.

S terorizmom je asi najčastejšie spájaná aplikácia Telegram, ktorá už leží v žalúdku mnohých vlád po celom svete.

K poslednému stretu došlo v Indonézii. Tamojšie ministerstvo pre komunikáciu a informačné technológie zablokovalo v krajine webovú verziu komunikačnej aplikácie Telegram. Naďalej hrozí, že vládne autority zablokujú aj používanie aplikácie samotnej.

Podľa predstaviteľov vlády je aplikácia Telegram používaná teroristami, ktorí v krajine pomocou nej šíria radikalizmus a organizujú teroristické útoky.

teroristov

Pavel Durov, jeden zo zakladateľov platformy Telegram, vyjadril rozrušenie nad blokovaním aplikácie v Indonézii ako o nevyhnutnom kroku. Pavel Durov odkázal, že tím zastrešujúci správu aplikácie odstránil všetky verejné kanály súvisiace s terorizmom, na ktoré poukázala indonézska vláda.

Okrem toho vznikol nový tím moderátorov, ktorí rozumejú indonézskej kultúre a jazyku, na to, aby mohli byť rýchlejšie a efektívnejšie odstránené akékoľvek verejné komunikačné vlákna teroristov.

Pavel Durov pre britskú BBC dodal, že nie sú žiadni priatelia teroristov. Telegram je silne šifrovaný a zameraný na ochranu súkromia. V skutočnosti každý mesiac zablokujú tisíce kanálov teroristov z ISIS.

Ak vám záleží na súkromí a kontroverznú aplikáciu nepoznáte, Telegram nájdete bezplatne v obchode Google Play na >tejto adrese<.