Úvod Hry Z obchodu Play zmizla obľúbená MOBA hra. Jej autori čelia žalobe od...

Z obchodu Play zmizla obľúbená MOBA hra. Jej autori čelia žalobe od tvorcov League of Legends

2

Snáď ani neexistuje hráč, ktorý by nepoznal titul League of Legends, hovorovo nazývaný ako „Lolko“. Extrémne populárnu MOBA hru vytvorilo špičkové vývojárske štúdio Riot Games.

V Riot Games sa rozhodli zažalovať tvorcov hry Mobile Legends, ktorí podľa nich porušili autorské práva vyplývajúce z hry League of Legends.

Aby sme boli presnejší, žaloba smeruje rovno na tri hry, ktoré vytvorila čínska spoločnosť Shanghai Moonton Technology. Okrem Mobile Legends: 5v5 MOBA sa dotýka aj titulov Magic Rush: HeroesMobile Legends: Bang bang.

Podľa dotknutej strany obsahujú inkriminované hry širokú škálu prvkov, ktoré boli úmyselne napodobnené alebo rovno prevzaté z hry League of Legends. Ide hlavne o celkový vzhľad hry, hrdinov, dizajn mapy či jednotiek.

V žalobe sa uvádza, že Riot Games dalo čínskym tvorcom šancu na nápravu. Tvorcovia však vykonali iba málo zmien, pričom hry zostali v podstate rovnaké.

Riot Games dokonca nahlásilo porušovanie autorských práv spoločnosti Google, resp. autoritám, ktoré zastrešujú správu obsahu v obchode Google Play.

Výsledkom bolo odstránenie hry Mobile Legends z Google Play, s čím sa čínski autori vysporiadali po svojom. Hru vrátili do obchodu pod upraveným názvom, a to Mobile Legends: Bang bang.

Spory o autorstvo a patenty vidíme hlavne medzi technologickými spoločnosťami. V mobilnom hernom priemysle sú skôr sporadické. Obe hry majú svoju základňu fanúšikov, ktorých bude určite zaujímať, ako konflikt dopadne.

Snáď sa spravodlivého verdiktu dočkáme v čo najbližšej dobe.

MOBA

MOBA symbolizuje skratku pre herný žáner multiplayer online battle arena. Hry z tohto žánru sa dajú charakterizovať ako akčné stratégie v reálnom čase, kde proti sebe bojujú dva (väčšinou) rovnocenné tímy.

League of Legends je čistokrvným a nesmierne populárnym reprezentantom MOBA žánru na desktopových platformách. MOBA hry začali byť logicky pomerne úspešné aj na dotykových zariadeniach a mobilných systémoch.

Hra Mobile Legends patrí medzi tie vôbec najúspešnejšie. Kráľovnou mobilného MOBA žánru je hra Vainglory z dielne vývojárskeho štúdia Super Evil Megacorp. O hre Vainglory sa hovorí ako o prvom mobilnom elektronickom športe na svete.