Úvod Výrobcovia Huawei Namiesto kľúča od auta smartfón a strojové učenie. Huawei plánuje produkciu pokrokových...

Namiesto kľúča od auta smartfón a strojové učenie. Huawei plánuje produkciu pokrokových čipsetov

0
Huawei P10 Lite

V Pekingu tento týždeň začalo podujatie China Internet Conference 2017, na ktorom padli slová o zaujímavých plánoch do blízkej budúcnosti. Rozhovoril sa Richard Yu, riaditeľ konzorcia Huawei Consumer Business Group.

Podľa serveru DigiTimes Richard Yu prezradil, že neskôr v tomto roku predstavia čipset, ktorý v sebe nebude kombinovať iba hlavnú procesorovú sadu a grafickú jednotku. Doplnia ich funkcie tzv. strojového učenia.

Kombinácia CPU a GPU jednotiek sa v rámci jedného čipsetu používa asi od roku 2010. Doplnené funkcie strojového učenia by boli úzko previazané s používateľským prostredím EMUI, ktoré by tak bolo inteligentnejšie.

Čo presne pripravovaný čipset dokáže a aké funkcie vyplynú z hlbšej integrácie strojového učenia nie je známe. Šéf čínskeho giganta ale uviedol nový typ čipsetu predstavia v druhej polovici roka 2017.

Predstavenie ešte nemusí byť spojené s okamžitou komerčnou dostupnosťou. Uvidieť môžeme len prototyp či funkčný koncept polovodičovej sady.

Podla tiež zmienka o nadchádzajúcom čipsete Kirin 970, ktorý má poháňať vrcholový smartfón Huawei Mate 10. Pri novom kuse kremíka bude zohrávať hlavnú úlohu digitálna bezpečnosť.

Huawei
Huawei P10

Riaditeľ si napríklad predstavuje finančné transakcie medzi bankami iba prostredníctvom smartfónu. V súčasnosti si služba Huawei Pay rozumie s asi 50-timi bankami v Číne. Čo je zaujímavejšie, budúce čipsety z dielne Huawei premenia smartfón na kľúč od auta.

Vozidlá od BMW, Mercedes Benz, Audi či Porsche by sme ovládali iba prostredníctvom smartfónu. S týmito automobilkami už čínsky gigant v minulosti na istej úrovni spolupracoval.

Tým, ktorým stratégia spoločnosti Huawei unikla, pripomíname, že výrobca chce do konca budúceho roka predbehnúť Apple, čo sa produkcie smartfónov týka. Cieľ padol v rozhovore pre agentúru Reuters ešte v novembri roku 2016.

Huawei chce predbehnúť Apple krok po kroku, postupným zavádzaním kľúčových inovácií. Príležitostí bude viac. Okrem umelej inteligencie na báze strojového učenia bude v blízkej budúcnosti zohrávať dôležitú rolu virtuálna a rozšírená realita.

Spoločnosti Huawei v ambicióznych plánoch držíme palce, no netreba zabúdať, že ani Apple či Samsung nezvyknú zanedbávať technologické trendy a inovácie, do ktorých investujú nemalé prostriedky.