Úvod Aplikácie Z Google Play sa sťahuje najviac obsahu. V zárobkoch ale vedie Apple...

Z Google Play sa sťahuje najviac obsahu. V zárobkoch ale vedie Apple App Store

1
Tim Cook - šéf spoločnosti Apple

Analytici z App Annie aktualizovali údaje, ktoré vypovedajú o počtoch stiahnutí a zárobkoch, ktoré generujú dva najpopulárnejšie obchody s aplikáciami, hrami a ďalším digitálnym obsahom. 

Začneme obchodom Google Play. Operačný systém Android ovládal v prvom štvrťroku 2017 85 percent trhu s inteligentnými mobilnými telefónmi. Dá sa teda ľahko predpokladať, že z obchodu Play sa stiahne najviac obsahu.

V druhom štvrťroku 2017 zaznamenal obchod Play o niečo viac ako 15 miliárd stiahnutí rôzneho digitálneho obsahu, čo je o 135 percent viac ako v prípade App Store od Apple.

Pri zárobkoch sa karta obracia. Z Apple App Store si síce užívatelia stiahli podstatne menej obsahu, no ten aspoň zarobil vývojárom a Apple relevantnú sumu. Užívatelia nechali v obchode Apple App Store v 2. štvrťroku 2017 dovedna asi 10 miliárd dolárov.

Počet stiahnutí v miliardách

Pri obchode Google Play môžeme hovoriť o približnej polovici z tejto sumy. Necelých 5 miliárd dolárov pustili z peňaženiek používatelia platformy Android.

Tento trend nie je výnimočný. Používatelia platformy iOS sú zvyknutí platiť za obsah. Iným spôsobom sa k nemu nedostanú a keďže po iPhone smartfónoch často siahajú tí majetnejší, môžu si dovoliť kupovať appky a hry.

Pri OS Android to je inak. Lacné smartfóny s týmto operačným systémom rezonujú v ekonomicky slabších a rozvíjajúcich sa krajinách. Obyvatelia týchto krajín často nemajú prostriedky na to, aby si dovolili pravidelne kupovať aplikácie a hry.

Suma v miliardách dolárov, ktorú užívatelia nechali v jednotlivých obchodoch

Vyhovárať sa na to, že si digitálny obsah mnohí nemôžu dovoliť, nie je na mieste. Pirátstvo je medzi užívateľmi stále populárne. Ak existuje možnosť získať hru alebo aplikáciu zadarmo, veľa užívateľov po nej siahne.

Rôzne fóra a doslova desiatky webov ponúkajú .apk súbory inak platených hier a appiek. Ich inštalácia však môže byť nebezpečná keďže nie je jasné, či .apk súborom nebolo manipulované. Skromný malvér si v ňom môže nájsť miesto.

Okrem toho, zaplatiť za aplikáciu, ktorá vám maximálne vyhovuje, dve – tri eurá nie je veľa.

Kupujete si aplikácie a hry, vystačíte s tými bezplatnými alebo vám nerobia problém pirátske výpravy? Vyjadrite sa v diskusii.