Úvod Aplikácie Technický šéf pre aplikáciu Google Duo prezradil, o koľko dát vás pripraví...

Technický šéf pre aplikáciu Google Duo prezradil, o koľko dát vás pripraví jedna minúta videohovoru

0

Komunikácia prostredníctvom hlasu a obrazu v dátovej sieti ide do popredia. Na mysli máme samozrejme mobilné zariadenia. Jednou z najlepších aplikácií pre takúto komunikáciu je Google Duo.

Google Duo prekonal celkovú hranicu 100 miliónov stiahnutí, čiže sa dá hovoriť o patričnom úspechu. Google Duo je nesmierne jednouchou aplikáciou, cez ktorú dokáže uskutočniť hovor každý a prakticky okamžite.

Už aj v našich končinách si môžeme vybrať, či chceme komunikovať výhradne hlasom alebo kombináciou hlasu a obrazu. Aplikácia navyše dostala aktualizáciu, ktorá ešte viac zlepšila jej výkon a zároveň sa rozšírila dostupnosť do ďalších krajín.

Komunikácia prostredníctvom videohovoru je skvelá a istotne osobnejšia. Pokiaľ však nemáte istú dávku súkromia, je lepšie zvoliť klasický hlas. Každopádne je zaujímavé vedieť, koľko Google Duo pri videohovoroch vlastne „žerie“.Google Duo

Túto informáciu priniesol ako odpoveď na túto otázku technický líder pre aplikáciu Google Duo, Justin Uberti. Podľa jeho slov Google Duo spotrebuje pri jednej minúte videohovoru 8 MB dát. Ide o približný údaj, pri ktorom boli zohľadnené viaceré premenné.

Určite to nie je veľa, no pri súčasných obmedzených dátových balíčkoch (česť výnimkám) to je predsa len mierne obmedzujúce. Taký 15-minútový videochat z dovolenky vám ukradne asi 120 MB, čo už pocítite. Objem dát sa týka priamo mobilného pripojenia a nie WiFi konektivity.

Pre porovnanie, ak na smartfóne sledujete produkciu Netflixu, minútový stream obľúbeného seriálu v strednej kvalite vás bude stáť približne rovnaké množstvo dát.

Prehľadnosť

Súčasná podoba aplikácie Google Duo nie je ani z ďaleka finálna. Vylepšovať je čo a potenciál je taktiež veľký. V budúcich verziách aplikácie pribudne pár noviniek, ktoré nám dajú väčšiu kontrolu a prehľad nad samotnou aplikáciou.

Za nekonkrétne prezentovanými inováciami sa môže ukrývať presné zobrazenie spotrebovaných dát aplikáciou (WiFi aj operátor) a obšírnejšie nastavenia, ktoré by spotrebu obmedzili, resp. priškrtili.

Už v súčasnej verzii aplikácie nájdeme nastavenie, ktoré obmedzí spotrebu mobilných dát. Je však všeobecné. Očakávame zavedenie funkcií, ktoré by nám umožnili presne nastaviť kvalitu videohovoru tak, ako to ponúka napríklad už spomínaná aplikácia Netflix.

Google Duo nájdete v obchode Play na >tejto adrese<.