Úvod Výrobcovia LG Fotoaparát LG V30 má ponúknuť zatiaľ najnižšie clonové číslo spomedzi smartfónov

Fotoaparát LG V30 má ponúknuť zatiaľ najnižšie clonové číslo spomedzi smartfónov

3
LG V30
© Weibo

Fotoaparáty smartfónov prešli dlhou cestou vývoja, výsledkom čoho sú často úchvatné a ostré zábery, o ktorých by niektorí ani nepovedali, že boli zhotovené smartfónom.

Najlepšie snímky tvoria vlajkové lode, ktoré výrobcovia vybavia tými najlepšími fotoaparátmi. Všetko funguje skvele až do momentu, kedy zapadne slnko. Po západe slnka sú podmienky na fotografovanie so smartfónom horšie a horšie.

Moderné fotoaparáty inteligentných mobilných telefónov si stále nevedia poradiť so zlými svetelnými podmienkami, aj keď je pravdou, že sa to pomaly zlepšuje. Foto snímače pre smartfóny sú jednoducho malé oproti tým, ktoré nájdeme napríklad v špecializovaných DSLR fotoaparátoch.

Výrobcovia určite neplánujú zväčšovať veľkosti snímačov, čo by si odniesol dizajn a už beztak tesné miesto v útrobách zariadenia. Ekvivalentným riešením je zväčšenie otvoru, cez ktorý na snímač dopadá svetlo.

Tzv. clona je označená číslom „f“, ktoré udáva maximálnu možnú veľkosť otvoru. Čím je otvor väčší (nižšie číslo), tým viac svetla na snímač dopadne. Fotoaparáty súčasných vlajkových lodí pracujú s clonami v rozpätí od f/2.0 po f/1.7.

Render pre LG V30 od tvorcov Concept Creator, ktorý vytvorili na základe doteraz známych údajov

S clonou f/1.7 už dokážete zhotoviť veľmi obstojné snímky aj za šera, resp. počas večera. Podmienkou je tiež optická stabilizácia obrazu pre čo najlepšiu ostrosť a softvér, ktorý dokáže hraničné dáta čo najoptimálnejšie spracovať.

S nízkou clonou a dlhšou uzávierkou sa dá skvele pracovať pri manuálnom režime snímania. Potrebujete ale statív a nejaké tie foto skúsenosti.

LG V30

LG V30 má ponúknuť najnižšie clonové číslo spomedzi konkurencie. Galaxy S8 pracuje s clonou f/1.7, LG G6 s clonou f/1.8, Xperia XZ Premium s f/2.0 a HTC U11 s otvorom f/1.7.

LG V30 pôjde o stupienok nižšie, a to na clonu f/1.6. Môže sa zdať, že ide o iba kozmetické vylepšenie v rámci jedného bodu, aj ten ale pri kvalite snímania v zlých svetelných podmienkach zaváži.

Pozor, takto nízku clonu má mať iba jeden z dvojice snímačov duálneho fotoaparátu. Server SlashGear upozorňuje, že druhý, širokouhlý objektív obdrží clonu vyššiu. Ak sa považujete za nadšenca mobilnej fotografie, LG V30 by mal byť vo vašej pozornosti.

Pripomíname, že LG V30 bude predstavený na konci augusta.