Úvod Novinky Android IDC: Začiatok roka patril Androidu s 85 % podielom. Windows Phone spadol...

IDC: Začiatok roka patril Androidu s 85 % podielom. Windows Phone spadol takmer na dno

0

Spoločnosť International Data Corporation, ktorá sa zaoberá sledovaním a vyhodnocovaním trhových dát hlavne z oblasti informačných technológií, vyrukovala s čerstvou štúdiou zameranou na mobilné operačné systémy.  

Experti z IDC, ktorí pôsobia v 110-tich krajinách sveta, sa v rámci mobilných operačných systémov zamerali na prvý štvrťrok 2017.

Zistili, že v Q1 2017 zaznamenal operačný systém Android 85-percentný trhový podiel. Konkurenčnej platforme iOS od Apple prislúcha podiel 14,7 percenta. Najhoršie dopadla platforma Windows Phone, ktorá sa pasuje s mizivým, len 0,1 percentným podielom.

Zvyšok trhu patril ostatným operačným systémom, ktorých podiel je taktiež mizivý. V kategórii ostatné môžeme nájsť aj OS Tizen od Samsungu, ktorému sa síce darí pri nositeľných technológiách, no v smartfónoch zatiaľ veľa ovácií nezožal.

Trhové poskočenie systému iOS smerom hore sa očakáva až v 4. štvrťroku 2017, pod ktoré sa podpíše uvedenie nových generácií smartfónov iPhone. Podobný trend môžete vidieť v tabuľke pri nedávnom minuloročnom období Q4 2016.

Android
© IDC

Ešte zaujímavejšie vyzerajú trhové podiely zariadení jednotlivých značiek. Samsung sa v prvom štvrťroku 2017 vrátil na trón, ktorý v predošlom štvrťroku prevzala spoločnosť Apple. Nové iPhone smartfóny a fiasko okolo Galaxy Note 7 urobili svoje.

Tento rok to Samsung nebude mať jednoduché, čo platí aj o ostatných výrobcoch Android smartfónov. Spoločnosť Apple v priebehu roka síce zaznamenala mierny prepad predaja jej kľúčových smartfónov (z 51,2 milióna na 50,7 miliónov kusov), no analytici im predpovedajú mimoriadne silnú pozíciu pre neskoršie obdobie tohto roka.

Android
© IDC

Nové generácie iPhone smartfónov sú nesmierne očakávané, pričom majú byť výnimočné. Teda minimálne jeden model, ktorý má byť jedinečný v rámci desiateho výročia produkcie iPhone smartfónov.

Spoločnosti Huawei sa stále darí udržiavať tretiu trhovú pozíciu spomedzi technologických lídrov. Čínske Oppo ani Vivo svojho krajanského konkurenta s globálnym dosahom (zatiaľ) neprekonalo.