Úvod Novinky Aktuálne Definitívny koniec legendy: Adobe potvrdil, že Flash zabije v roku 2020

Definitívny koniec legendy: Adobe potvrdil, že Flash zabije v roku 2020

Definitívny koniec legendy.

2

Adobe konečne naplánoval oficiálnu popravu technológie Flash. Prehliadače Chrome, Microsoft Edge a Safari ho blokujú už niekoľko rokov. Adobe zatiaľ neoblomne Flash udržiava pri živote, zmeniť sa to má v roku 2020.

Na konci 2020 prestaneme s aktualizovaním a distribuovaním Flash Playera. Tvorcom obsahu odporúčame, aby svoj obsah tvorili alebo presunuli na nejakú inú platformu“.

Flash stále využíva niekoľko herných a náučných webov, aj preto s ním Adobe nemôže skončiť, povedzme budúci mesiac. Microsoft oznámil, že Flash bude v Edge a Internet Exploreri prednastavený ako vypnutý od polovice 2019, úplne má zmiznúť už do roku 2020. Google ho bude aj naďalej pomaly ale isto vytláčať, zatiaľ čo Mozilla tvrdí, že používatelia Firefoxu si budú môcť zvoliť, ktoré weby môžu spustiť Flash a ktoré naopak nie. Podobne sa k problému stavia aj Apple, ktorý snahu Adobe úplne odstaviť Flash podporuje tak, ako len vie.

Rok 2020 bude teda konečne posledným klincom v rakve technológia, ktorá tu nemá čo hľadať ani dnes, hlavne teda v dobe, ktorej tak dominuje HTML5. Koniec Flashu prinesie výrazné zvýšenie bezpečnosti a v niektorých prípadoch aj zvýšenie výdrže batérie na notebookoch.