Úvod Novinky Aktuálne Prechod na 5G sa uskutoční skôr ako sa plánovalo. Prvú európsku 5G...

Prechod na 5G sa uskutoční skôr ako sa plánovalo. Prvú európsku 5G sieť môžeme uvidieť už na budúci rok

3
© 5g.co.uk

Super rýchle mobilné siete vychádzajúce zo štandardu 5G budeme používať v globálnom meradle skôr. Pôvodný plán hovoril o komerčnej využiteľnosti v roku 2020.

Aliancia 5G NG, ktorú tvorí cez dvadsať zainteresovaných spoločností, oznámila, že sa prechod na sieťovú 5G technológiu uskutoční už v roku 2019.

Dokonca poznáme aj prvú európsku lokalitu, kde by sme mohli 5G sieť čoskoro využívať.

Vláda malého európskeho štátu San Maríno mala údajne podpísať dohodu s talianskym operátorom Telecom Italia, ktorej predmetom je práve zavedenie kapacít 5G siete.

Prechod zo 4G na 5G by sa, zatiaľ teoreticky, mohol uskutočniť do konca roka 2018. San Maríno by tak bolo vôbec prvou európskou krajinou, ktorá by sa pýšila niekoľkonásobne rýchlejším 5G pripojením.

San Maríno – rozlohou malá, no technológiami veľká krajina

Realizáciu odštartuje vybudovanie desiatich menších základní pre šírenie signálu, ktoré budú pripojené k optickým internetovým vláknám. Tieto základne poslúžia pre následný vývoj, budovanie a konečnú prevádzku komplexnej 5G siete.

Desať anténnych buniek nemusí na prvý pohľad stačiť. Nezabúdajme ale, že rozloha štátu Sam Maríno ľahko prekračuje iba 61 kilometrov štvorcových.

Technologické vybavenie už začali obmieňať a následne testovať aj americkí operátori Verizon a Sprint. Napriek tomu žiadny z amerických operátorov zatiaľ neavizoval komerčný štart 5G sietí skôr ako v roku 2019.

5G sieť

K super rýchlemu 5G pripojeniu má v súčasnosti asi najbližšie operátor AT&T. V niektorých oblastiach USA umožňuje sťahovanie dát dvojnásobnou rýchlosťou oproti klasickému 4G pripojeniu.

Stále však nejde o skutočnú 5G technológiu nehovoriac o tom, že si túto rýchlosť užijú len majitelia smartfónov Samsung Galaxy S8 a Galaxy S8+.

Európska komisia

Prínos rýchlych 5G sietí si uvedomuje aj Európska komisia. Vo svojej nedávnej správe uviedla, že výhody 5G sietí zúročia mnohé odvetvia, od dopravného priemyslu až po odvetvie poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Európske hospodárstvo si môže vďaka 5G technológii ročne prilepšiť až o 113 miliárd eur. Okrem toho sa predpokladá, že 5G siete prinesú do roku 2020 2,3 milióna nových pracovných miest.

V roku 2020 by mali byť 5G siete široko dostupné vo väčšine európskych krajín.