Úvod Zaujímavosti VIDEO: Toto je prvá fotografia zdieľaná z telefónu. Vznikla pred 20 rokmi

VIDEO: Toto je prvá fotografia zdieľaná z telefónu. Vznikla pred 20 rokmi

0

Písal sa rok 1997 a žena Philippa Kahna bola tehotná. Mladý pár technologických nadšencov sa na veľký deň narodenia svojej prvej dcéry veľmi tešil. Philippe sa preto rozhodol, že ho spraví skutočne špeciálnym. Nakoniec sa ukázalo, že 11. júna sa nenarodila len jeho dcéra, ale aj technológia, ktorú dodnes používajú takmer všetci ľudia po celom svete.

Rok 1997 bola doba, keď Wi-Fi technológia síce existovala (od roku 1991), no v zariadeniach určených pre bežných spotrebiteľov zatiaľ nebola. Philippe si teda musel poradiť sám. Chcel totiž svojim známym vyzdieľať fotku svojej dcéry hneď, ako sa narodí.

Na dosiahnutie tohto cieľa si musel naprogramovať svoj vlastný server, ktorý napojil na svoj email s dvoma tisíckami kontaktov. Pre zostrojenie fotky skĺbil telefón Motorola StarTAC, notebook od Toshiby a fotoaparát Casio QV-10. Samozrejme, nechýbala ani celá džungľa potrebných káblov.

Výsledok? Po odfotení prvej snímky svojej dcéry sa fotografia automaticky nahrala na jeho domáci server a následne rozposlala jeho kontaktom. Mnohí ostali doslova bez slov z toho, že im dokázal poslať záber svojej dcérky len pár minút po tom, ako bola narodená.

Philippe sa stal kľúčovou osobou vo vývoji telefónov so zabudovanými fotoaparátmi. Jeho práca ho zaviedla do Japonska, kde spolupracoval so spoločnosťou Sharp a operátorom J-Phone. Prvý telefón so zabudovaným fotoaparátom na trh priniesli v roku 1999.

Ide o krásny príbeh zo života, z ktorého dnes ťažíme my všetci. Nezabudnite si pozrieť aj video, v ktorom je všetko názorne ukázané a vysvetlené.

1997: The Birth of the Camera Phone from Conscious Minds on Vimeo.