Úvod Výrobcovia Google Touchpad na zadnej strane smartfónu? Google si ho patentoval už pred rokom!

Touchpad na zadnej strane smartfónu? Google si ho patentoval už pred rokom!

1
Ilustračné foto © iFixit

Spoločnosť Google vlastní zaujímavý patent, vďaka ktorému by sme mohli získať nové možnosti pri ovládaní smartfónu. Týka sa rozšíreného dotykového rozhrania.

Google si približne pred rokom patentoval akýsi touchpad, resp. dotykovú plochu, ktorá by bola súčasťou zadnej strany smartfónu. Patent je síce už rok starý, no zverejnený bol až v týchto dňoch.

Podľa Googlu by bolo takéto prevedenie výhodné a na dotyk citlivý povrch by užívateľom poskytol ďalšie možnosti ovládania. Pomocou dotykovej plochy na zadnej strane smartfónu by sme mohli vykonávať množstvo rôznych úloh, v závislosti od konkrétnej aktívnej aplikácie alebo služby.

Príkladov sa dá uviesť hneď niekoľko. Predstavte si, že cez smartfón počúvate vašu obľúbenú hudbu a pomocou dotykovej plochy meníte hlasitosť. Pri prehliadaní internetových stránok môžete skrz touchpad rolovať alebo približovať obsah. Bez to, aby ste sa museli dotknúť obrazovky.

patent
© patentlymobile.com
patent
© patentlymobile.com

Pomocou dotykovej plochy by sme mohli prehliadať fotografie v galérii, pretáčať videá, ovládať predný fotoaparát…možností je neúrekom. Veľký priestor tu je aj pre rôzne gestá.

Samozrejme, to, že patent existuje ešte neznamená, že sa premietne do skutočného komerčného zariadenia. Aj keď by to za pokus určite stálo.

Google by mohol nový systém ovládania použiť buď pri svojich smartfónoch Google Pixel alebo by ideu posunul ďalším výrobcom smartfónov v rámci licenčného poplatku.