Úvod Zaujímavosti Slováci môžu byť pyšní: Denník Financial Times označil Bratislavu ako centrum inovácií...

Slováci môžu byť pyšní: Denník Financial Times označil Bratislavu ako centrum inovácií a projektov, ktoré pozná celý svet

Mení sa Bratislava na stredoeurópsky Silicon Valley?

6
Vo svete je známe, že Slováci sú veľmi šikovní ľudia, o tom niet pochýb. Obrovský potenciál a šikovnosť našich krajanov si všimli aj v denníku Financial Times, ktorý mal na adresu Bratislavy, resp. celého nášho regiónu pár pekných slov.

Na Slovensku totiž vznikajú neuveriteľne úspešné projekty. Či už sa bavíme o kybernetickej bezpečnosti, ktorú používa 200 miliónov ľudí (ESET), top navigácii, na ktorú sa spolieha 200 miliónov šoférov alebo lietajúce auto, ktoré vo svete nemá obdobu.

Financial Times Bratislavu v určitom smere porovnáva so San Franciscom. „Hlavné mesto Slovenska s historickými kostolmi a dláždenými ulicami pripomína San Francisco. Je časťou siete ďalších miest, ktoré ašpirujú na titul stredoeurópskeho Silicon Valley,“ píše denník.

Ako by sa mal volať náš IT región? Silicon Valley to byť nemôže. Nelámte si hlavu, aj s tým si už poradili. Miesto start-upov a obrovských IT firiem sa má byť pomenované po rieke, ktorá regiónom preteká – Danube Valley.

Zahraniční redaktori chvália slovenské lietajúce auto, ako aj nevídané úspechy Esetu, ktorý pozná azda každý používateľ počítaču na svete. Podľa Financial Times sa na Slovensku start-upom darí hlavne preto, že ich náklady na fungovanie sú podstatne nižšie než v krajinách s podstatne silnejšími ekonomikami.

Financial Times kritizuje slovenskú legislatívu a korupciu

Nie je tajomstvom, že podnikateľské prostredie na Slovensku viac nahráva veľkým spoločnostiam sľubujúcim nové pracovné miesta než menším podnikom, ktoré sú naopak kreatívnejšie a flexibilnejšie. Len si spomeňte, koľkokrát ste už počuli o rôznych daňových úľavách?

Financial Times ďalej ostro kritizuje aj politickú situáciu a korupciu, ktorá svojim spôsobom bráni šikovným Slovákom vrátiť sa a doniesť so sebou cenné skúsenosti zo zahraničia. „Veľa Slovákov by sa zo zahraničia vrátiť mohlo. Bráni im v tom politická situácia poznačená korupčnými škandálmi,“ vysvetľuje Financial Times.