Úvod Novinky Aktuálne Skylink doplatil na zdražovanie: Štát mu naložil poriadne mastnú pokutu!

Skylink doplatil na zdražovanie: Štát mu naložil poriadne mastnú pokutu!

8
Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) nás prostredníctvom tlačovej správy informoval o rozhodnutí týkajúceho sa spoločnosti M7 Group. Tá prevádzkuje známejšiu službu Skylink, ktorú využívajú tisíce Slovákov.

Pre M7 Group rozhodne nešlo o dobré správy, RÚ im totiž naložil poriadne mastnú pokutu vo výške 100 tisíc eur. Firma sa síce voči rozhodnutiu odvolala, nakoniec ju však aj tak v plnej výške musela uhradiť.

RÚ chráni záujmy užívateľov príslušných služieb, preto vykonal rozsiahlu kontrolu plnenia povinností spoločnosťou M7 a následne jej v správnom konaní uložil vyššie uvedenú pokutu. Jedným z dôvodov uloženia pokuty bola skutočnosť, že M7 si nesplnila zákonnú povinnosť informovať účastníkov o ich práve odstúpiť od zmluvy o poskytovaní verejných služieb bez sankcií, ak neakceptujú podstatnú zmenu zmluvných podmienok – zmenu výšky servisného poplatku.

Podobne, M7 neposkytovala účastníkom žiadne faktúry za poskytnuté služby v elektronickej forme, ani v papierovej forme. Ďalšou kontrolovanou oblasťou bolo posúdenie súladu Všeobecných obchodných podmienok, príp. obsahu webového sídla s predpísanými požiadavkami. V tejto súvislosti boli zistené čiastkové nedostatky napr. v reklamačnom poriadku.

RÚ tiež identifikoval, že v čase od júna 2014 do septembra 2015 neboli na webovom sídle M7 zverejnené mechanizmy na urovnanie sporov, ako ani niektoré predpísané informácie pre účastníkov so zdravotným postihnutím o podrobnostiach produktov a služieb, ktoré sú im určené.