Úvod Zaujímavosti Nemecká vláda chce, aby ste im dali svoju tvár. Odmení vás 25...

Nemecká vláda chce, aby ste im dali svoju tvár. Odmení vás 25 € darčekovým poukazom

7
Ilustračné foto

Nemecká federálna polícia zvolila netradičný postup pri testovaní novej technológie, ktorá pomôže pri identifikácii osôb a objasňovaní trestnej činnosti.

Nemecká polícia zháňa presne 275 dobrovoľníkov, na ktorých bude testovať systém pokročilého rozpoznávania tvárí. Celý systém je zatiaľ v beta režime a práve toto testovanie ho môže priblížiť k ostrej prevádzke.

Polícia v Nemecku dobrovoľníkom dokonca zaplatí. Každý z účastníkov testovania obdrží nákupnú poukážku v hodnote 25 €, ktorú môže zúročiť v online predajnej sieti Amazon.

Nákupnou poukážkou to nekončí. Pre troch najaktívnejších jedincov sú pripravené ceny v podobe hodiniek Apple Watch 2, náramku Fitbit Surge a akčnej kamery GoPro Hero Session.

Aktivita jedincov spočíva v návšteve železničnej stanice Berlin Südkreuz, a to najlepšie niekoľkokrát za deň. Testeri s najväčším počtom návštev počas 6-mesačného obdobia získajú jednu z troch spomínaných cien.

tvárí
Jedno z nástupíšť na stanici Berlin Südkreuz © Bahnbilder

Systém pre rozpoznávanie tvárí je nasadený na spomínanej stanici a účastníci budú musieť so sebou nosiť transpondér o veľkosti kreditnej karty. Vďaka nemu policajti uvidia presnú polohu účastníka testovania, na základe čoho budú vedieť, či ich systém identifikoval správne.

Napríklad, ak softvér identifikuje Mareka na stanici o 15:04 a Marek bol na základe údajov o polohe v tom čase doma, softvéroví inžinieri budú musieť systém prekopať.

Dobrovoľníci musia odovzdať polícii pár vlastných fotiek a nejaké osobné údaje. Nemecká polícia uvádza, že ich po uplynutí jedného roku vymaže.

Cieľ celého systému je jasný. Polícia vďaka nemu dokáže identifikovať potencionálne nebezpečné či hľadané osoby, a to aj v dave ľudí. Nemecká polícia spustí testovanie celého systému už 1. augusta tohto roku.