V redakcii nám pristálo ďalšie zariadenie známeho a obľúbeného výrobcu Xiaomi. Tentokrát však nejde o zariadenie, prostredníctvom ktorého môžete telefonovať, esemeskovať či surfovať vo vodách internetu.

Xiaomi Mi Robot do recenzie zapožičal GearBest.com

Xiaomi Mi Robot Vacuum je totiž naozaj veľmi šikovný pomocník v domácnosti. Robotické vysávače sa v poslednej dobe dostávajú na výslnie a o ich výrobu a zdokonaľovanie sa snaží čoraz viac výrobcov. V domácnostiach však zatiaľ príliš rozšírené nie sú. Možno je to tým, že ľudia skrátka k takýmto robotom dôveru nemajú a radšej sa spoliehajú na poriadne manuálne upratovanie. Nás však Mi Robot naozaj príjemne prekvapil.

Xiaomi sa s týmto robotickým vysávačom vyhralo, čo je naozaj viditeľné. Výkonný pomocník je naozaj pomocníkom, ktorý navyše pôsobí ako elegantný doplnok a priťahuje pozornosť a otázky návštev.

Špecifikácie a dizajn

Xiaomi Mi Robot Vacuum poháňa 5200 mAh batéria, ktorá bez problémov vydrží počas jedného vysávania celého domu/bytu. A vlastne aj niečo navyše, no to je nepodstatné, keďže sa po každom skončení upratovania sám uprace do svojej dockovacej stanice a automaticky sa nabíja. Nestane sa teda, že uprostred upratovania robotovi dojde šťava a vypne sa niekde v strede miestnosti. Ak však náhodou vysávač zaznamená nízku kapacitu batérie, slušne vám to oznámi a pôjde sa sám upratať a nabíjať.

Rozmery tohto šikovného pomocníka sú celkom praktické. Meria 34 centimetrov v priemere a 8 centimetrov na výšku. Ak teda máte gauč na vyšších nôžkach, nebude problém mať upratané aj pod ním. Takisto sa bez problémov zmestí aj pod stoličky. Váha Mi Robot Vacuum je takisto prijateľných 3,8 kg.

Xiaomi sa samozrejme snažil aj po dizajnovej stránke. Vzhľad reprezentujú čisté línie bez zbytočných nápisov, lemov či iných „dekorácií“. Na čistom dojme pridáva aj biele prevedenie. Na jeho povrchu tak nájdete len dvojicu tlačidiel „Vypnúť/zapnúť“ a „Domov“ (rozumej poslať robota do dockovacej stanice) a akýsi periskop, v ktorom je uložený laserový diaľkomer pre mapovanie prostredia. Na jeho povrchu sa dokopy nachádza až 12 senzorov, ktoré sú však rafinovane ukryté a dizajnu nijak nevadia. Dôležité je len to, že plnia svoje funkcie. Spoľahlivo.

Mi Robot Vacuum má vpredu pohyblivý nárazník, vďaka ktorému pri náraze vie, že tým smerom cesta nevedie. Keď vysávač otočíte „hore nohami“, uvidíte trojicu koliesok. Jedno slúži ako kormidlo a dve sa starajú o samotný pohyb. Všetky sú odpružené, preto šplhanie na koberec či cez prahy dverí prebehne bez zbytočného hluku a námahy. V strede sa nachádza rotačná kefa a na boku ešte jedna menšia, ktorá mierne vyčnieva mimo tela zariadenia. Tá má na starosti udržiavanie poriadku okolo nôh nábytku a všetkého stojaceho v priestore (kvetináče, dekorácie a podobne). Povysáva teda aj kúty, presne tak, ako to po vás kedysi chcela vaša mamka. K zásobníku neporiadku sa dostanete jednoducho. Stačí len vyklopiť vrchný kryt, zásobník vytiahnuť a vysypať do koša. Naspäť ide tiež veľmi ľahko, jednoducho ho zacvaknete a kryt opäť zavriete. Stav zásobníku môžete priebežne kontrolovať vy, alebo sa nechať robotom upozorniť. Ideálne je však vyčistiť ho po každom upratovaní.

Ako Mi Robot Vacuum funguje?

Jednoducho. Môžete ho buď zapnúť manuálne tlačidlom priamo na jeho tele, alebo si to zjednodušiť a stiahnuť aplikáciu Mi Home. Tá je určená pre ovládanie všetkých zariadení Xiaomi do domácnosti, medzi ktoré, prirodzene, patrí aj tento robotický vysávač.

Ďalší postup je jednoduchý. Je potrebné vytvoriť si Xiaomi konto a do aplikácie sa prihlásiť. Pri párovaní s vysávačom sa uistite, či ste pripojení na WiFi sieť.

Potom už len stačí priamo na robotovi naraz stlačiť jediné dve tlačidlá, ktoré má, a ten sa prepne do režimu párovania. Následne stačí už len zadať heslo na WiFi a je to. V appke sa vám potom ukážu dostupné spárované zariadenia a upratovanie sa môže začať.

Samotná aplikácia Mi Home je dostupná len v angličtine a časť aplikácie venovaná len pre Mi Robot dokonca v čínštine. Nemusíte sa však desiť. Jej ovládanie je naozaj jednoduché a pochopiteľné z obrázkov. V aplikácii sa objaví mapa vášho bytu a trasa, ktorou sa robot uberal, prejdené metre štvorcové, aktuálny stav batérie a doba upratovania. V ovládacom paneli sa nachádza trojica ovládacích tlačidiel „Domov“, ktorým Mi Robot pošlete do dockovacej stanice, „Zapnúť/vypnúť“ a tlačidlo pre ovládanie výkonu (čím vyšší výkon, tým je vysávač hlučnejší a naopak). Stav výkonu vám ukáže počet bodiek.

V aplikácii si môžete nastaviť aj automatické vysávanie. Teda čas, kedy sa má robot sám spustiť. Je teda určite fajn vrátiť sa z práce do čerstvo povysávaného domova. V menu v čínštine je však ovládanie trochu náročnejšie, preto nižšie nájdete video s náhľadom na appku v anglickom preklade. Aj napriek tejto funkcii sme však radšej volili manuálne spustenie vysávania, keď sme sa nachádzali doma, a to kvôli viacerým faktorom – vydesený pes, káble a podobne. Ak sa vám teda momentálne nechce naťahovať s veľkým káblovým vysávačom, môžete sa usadiť k TV, knihe alebo len tak leňošiť a neporiadok vyrieši Mi Vacuum za vás.

Verdikt

Xiaomi Mi Robot Vacuum nás naozaj príjemne prekvapil. Čakali sme nutnosť po ňom doladiť prácu, no nebolo to potrebné. Bez problémov si poradil s prachom, zvieracími chlpmi a dokonca aj s kobercom s vysokým vlasom. Občas mal síce problém s menšími koberčekmi, ako napríklad kúpeľňovou predložkou, do ktorej sa zvykol zamotať. V takej situácii sa však automaticky vypne, kontrolka začne blikať načerveno a na telefón vám pošle notifikáciu s popisom problému. Stačí ho teda len vyslobodiť, znovu ho zapnúť a Mi Robot bude vďačne pokračovať v upratovaní.

Xiaomi Mi Robot je teda výborným pomocníkom, ak v práci trávite väčšinu dňa, nestíhate alebo na vysávanie momentálne nemáte náladu. Za nás určite palec hore, Xiaomi!

Za zaslanie tohto skvelého pomocníka ďakujeme e-shopu GearBest.com.

Aplikáciu Mi Home nájdete na tomto odkaze.

PREHĽAD RECENZIE
Sacia sila
100 %
Batéria
100 %
Kapacita zásobníka
80 %
Systém filtrácie
100 %
Váha a rozmery
90 %
Hlučnosť
90 %
Kvalita spracovania
90 %
Cena
95 %
ZDROJGearBest.com