Odolné telefóny sú veľmi špecifickým tovarom. Navonok sú zaujímavé, no aby oslovili veľký počet ľudí, musia byť naozaj fantastické. Aj preto sme modelu CAT S60 udelili tak dobré hodnotenie. Niesol v sebe totiž zabudovanú infračervenú kameru čím sa veľa zariadení nemôže pýšiť.

Samsung je však jedným z tých výrobcov, ktorí myšlienku odolných smartfónov aktívne podporuje a svojim zákazníkom sa snaží ponúknuť aj takúto voľbu. Príkladom môžu ísť Active verzie vlajkových lodí Galaxy S, ktoré na Slovensku síce dostupné nie sú, no tam kde áno, sú nesmierne populárne.

V našich končinách sa objavil iný, taktiež odolný smartfón. Volá sa Galaxy Xcover 4 a podobne, ako Galaxy Active, je taktiež poriadne odolný. Nevýhodou však ostáva slabšia výbava, ktorá už toľko ľudí neosloví. Pre túto recenziu teda musíme znížiť nároky a prevteliť sa do mysle niekoho, komu na nich až tak nezáleží a koho rozpočet nie je tak vysoký, aby sa doň zmestili tie najvýkonnejšie súčiastky.

S pomyslením na tieto limitácie sa teda poďme ponoriť do toho čo nový Xcover 4 ponúka.

Samsung Galaxy Xcover 4: Dizajn a displej

Keď som sa pozrel na Xcover 4 prvýkrát, hneď sa mi pred očami premietli všetky tie telefóny, ktoré Samsung predstavil pred Galaxy S6 a S6 edge. Práve s týmito zariadeniami totiž výrobca započal novú dizajnovú éru, z ktorej si Xcover 4 zjavne takmer nič nezobral. To hneď nemusí byť zlá vec. Všetky dizajnové rozhodnutia pri Xcover dávajú prednosť funkčnosti, a to je pri takto zameranom smartfóne dobre.

Spomínaná funkčnom sa premieta do naozaj kvalitného a príjemného zážitku z jeho používania. Telefón sa v ruke drží naozaj parádne čo spôsobuje hlavne jeho obal navrhnutý tak, aby sa v ruke nešmýkal. Okrem toho, Xcover 4 disponuje armádnym štandardom MIL-STD-810G a IP68, vďaka čomu je odolný voči živlom ako voda, prach, piesok, tlak, extrémne teploty a podobne. Naozajstný bojovník.

Tesnenie na zadnom kryte Galaxy Xcover 4 bráni vniknutiu vody do zariadenia

Základom každého smartfónu je jeho displej, ktorý pri Galaxy Xcover 4 nie je na takej úrovni, aby som ho mohol vychváliť. Viem, že Samsung je výrobca, ktorý je v displejoch ako doma. Od krásneho Galaxy S8 až po QLED televízory. Jednoducho, Samsung vie ako na to. Galaxy Xcover 4 však ponúka len HD (1 280 x 720) panel, ktorý je podpriemerný. Na priamom slnku si síce čo to prečítate, nie je to ale nič svetoborné. Okrem toho, nepáčilo sa mi, ako telefón pracoval s nastavením automatického jasu obrazovky, preto som si jas nastavoval radšej sám. Bolo to lepšie, aj keď o máličko pracnejšie.

Celkovo ale nejde o katastrofu. To v žiadnom prípade. Displej na Xcover 4 je taký základ, ktorý by mal ponúknuť akýkoľvek smartfón. Nič viac ale nečakajte.

Samsung Galaxy Xcover 4: Softvér

Výbornou správou pre záujemcov Xcover 4 je fakt, že zariadenie beží na stále novom Android 7.0 Nougat. Som veľmi rád, že sa Samsung rozhodol siahnuť pre najnovší Android, keďže v minulosti sme sa často stretli aj s tým, že do lacnejších smartfónov vkladal staršiu verziu. Tak či onak, Xcover 4 je Nougat pozitívny a okrem toho ho výrobca vybavil aj najnovšou verziou Samsung Experience, teda používateľským rozhraním, ktoré nájdete aj na Galaxy S8.

Screenshot_20170101-133405
Screenshot_20170615-171451
Screenshot_20170615-171458
Screenshot_20170615-171506
Screenshot_20170615-171526
Screenshot_20170615-171630

V praxi to znamená, že vás čakajú všetky Samsung aplikácie, vrátane fitness appky Health, Knox, kde si môžete ukladať tajné záležitosti, ako aj niekoľko aplikácií od Microsoftu, s ktorým Samsung spolupracuje.

Očakával som, že vzhľadom na fakt, že Xcover 4 ponúka len 2 GB operačnej pamäte RAM bude zážitok z jeho používania o niečo horší, než v skutočnosti bol. Samozrejme, čakajú vás obmedzenia, ako napríklad vypínajúce sa aplikácie bežiace v pozadí čo znamená, že sa medzi nimi nemôžete prepnúť až tak rýchlo. Celkovo je to však niečo s čím sa dá žiť a čo mi až tak neprekážalo.

Samsung Galaxy Xcover 4: Fotoaparáty

Na Xcover 4 nájdete dva fotoaparáty. Jeden hlavný, 13 Mpx uložený na zadnej strane a druhý 5 Mpx určený pre videohovory… vlastne čo si to nahováram, hlavne pre selfíčka.

Kvalita oboch senzorov ma popravde celkom prekvapilo. Na to, v akom telefóne (nemyslím tým kvalitu ale skôr zameranie) sa nachádzajú, sú vynikajúce. Pravda, nemajú na modely určené pre širšie publikum, na príležitostné snímky však hravo postačia.

Problémy začínajú pri zhoršených svetelných podmienkach, to je však normálne azda pri všetkých smartfónových foťákoch. Pri videu je ten príbeh podobný, akurát musím ešte dodať, že pri videu je mierny problém so zaostrovaním, resp. neustálym preostrovaním.

Samsung Galaxy Xcover 4: Výdrž batérie a zvyšok

Od odolného smartfónu čakám vždy dve veci. Vynikajúcu odolnosť, ktorú Xcover nepochybne má a ešte lepšiu výdrž batérie. Tieto zariadenia sú totiž určené nie len ľuďom, ktorí majú náročné zamestnania, ale aj pre ľudí, ktorí radi trávia čas vonku.

Ako je teda na tom Xcover 4? Môžem s radosťou oznámiť, že vynikajúce. Jeho 2 800 mAh batériu dokáže vďaka displeju s nižším rozlíšením využiť tak efektívne, že som v simulovanom nemal problém dosiahnuť dvojdňovú výdrž. Treba si však dať pozor, Xcover 4 neponúka technológiu rýchleho nabíjania. Z 0 % na 100 % sa mi nabil za niečo vyše dvoch hodín čo je na dnešné pomery extrémne pomaly.

V jednej oblasti je však Xcover 4 bohužiaľ hlboko podpriemerný. Tou oblasťou je kvalita hovoru. Reproduktor aj mikrofón totiž taktiež prešli kúrou obrnenia. V praxi to znamená, že reproduktor nie je dostatočne hlasný a zvuk z neho nie je tak jasný a mikrofón je zas príliš tichý. Nie tak, aby vás ten druhý vôbec nepočul, nie je však tak hlasný, ako pri zariadeniach bez vrstvy brnenia.

Samsung Galaxy Xcover 4: Oplatí sa?

Samsung si je podľa všetkého dobre vedomý toho čo jeho zákazníci chcú. Inak by nevyrobil relatívne slabučký telefón s poriadne obrneným exteriérom, na ktorý môžete byť zlí a jemu to aj tak nebude vadiť.

Keď sa nad tým zamýšľam, Xcover 4 je perfektný smartfón aj pre tých, ktorí majú podstatne drahšie smartfóny. Ak vám nie je ľúto obetovať ďalších približne 250 €, samozrejme. Len si to predstavte, doma necháte svoj drahý Galaxy S8, na koncert alebo túru si zoberiete Xcover 4 a máte po problémoch.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
70 %
Displej
60 %
Foto/video
60 %
Výdrž batérie
90 %
Softvér
70 %
Konštrukcia
90 %
Výkon
65 %