Úvod Aplikácie POZOR: WhatsApp zaplavili správy o tom, že bude spoplatnený. Takáto je pravda!

POZOR: WhatsApp zaplavili správy o tom, že bude spoplatnený. Takáto je pravda!

Na obľúbenej komunikačnej aplikácii, WhatsApp, kolujú správy o tom, že bude spoplatnený. Aká je pravda?

4

Počas posledných pár rokov sme s príchodom smartfónov aj u nás, na Slovensku, zaznamenali prechod z posielania klasických správ na komunikačné aplikácie využívajúce internet. Niektoré z nich sú napríklad Facebook Messenger, Viber či WhatsApp.

Práve na poslednej menovanej aplikácii sa nedávno začali objavovať správy, ktoré ľudí strašia tým, že im vypršalo predplatné, a že musia WhatsAppu poslať 0,99 libry na predĺženie predplatného. Po uhradení máte podľa útočníkov získať k WhatsAppu doživotný prístup.

Správa sa pritom, až na fakt, že je v angličtine, tvári celkom nenápadne. Stačí ale, že kliknete na odkaz, zaplatíte neveľkú čiastku a ste oficiálne okradnutí. Väčší problém spočíva v tom, že ak tú libru zaplatíte, útočníci získavajú prístup k vašim platobným údajom a ukradnúť môžu podstatne viac.

V prípade používateľov WhatsAppu je táto situácia o to horšia, že samotná služba bola donedávna spoplatnená práve sumou 1 dolár, resp. 1 libra. Spoločnosť svoju cenovú politiku zmenila po tom, ako ju za 19 miliárd dolárov odkúpil Facebook.