Úvod Zaujímavosti Poprad má slovenský unikát: Pouličné lampy svietia len keď je treba a dokážu...

Poprad má slovenský unikát: Pouličné lampy svietia len keď je treba a dokážu privolať pomoc!

5

Pouličné osvetlenie sa môže zdať ako základným vybavením každého mesta či dediny. Tým samozrejme aj je, no stále je čo vylepšovať. Príkladom je mesto na severe Slovenska – Poprad. Poprad sa totiž môže pochváliť štvoricou supermoderných pouličných lámp, ktoré svojou technologickou výbavou zahanbia aj lampy vo vyspelejších štátoch.

Vďaka „mozgu,“ ktorý je uložený priamo v lampe, dokážu regulovať intenzitu svietenia podľa toho, koľko sa v danú dobu nachádza chodcov na ulici. Lampy zároveň monitorujú intenzitu dopravy ako aj samotných chodcov čo môže pre mesto znamenať prísun potrebných štatistík.

Poprad má najmodernejšie pouličné osvetlenie na Slovensku

Nakoniec, lampy sú vybavené špeciálnym SOS tlačidlom. Po stlačení začne lampa blikať čo môže prilákať pozornosť polície či okoloidúcich. V Poprade preto lampy vyrástli práve v miestach, kde ľudia potrebujú pomoc najčastejšie. Navyše, lampy sú pripojené na sieť, takže hravo dokážu komunikovať s technikmi, ktorí v prípade automatického nahlásenia poruchy dokážu zasiahnuť takmer okamžite.

Lampy ako sprievodcovia

Výrobca lámp zároveň vytvoril aplikáciu, pomocou ktorej sa k lampám môžete pripojiť cez váš smartfón. V aplikácii pritom nájdete informácie o meste, pamiatkach a ďalšie zaujímavé informácie, ktoré môžu pomôcť tamojším turistom.

Primátor Popradu dokonca uvažuje aj nad tým, že by inteligentné lampy mohli slúžiť aj ako meteostanice či sa tak aj stane je zatiaľ neznáme. Poprad má k dispozícii 5 500 pouličných lámp čo je obrovský počet na okamžité vymenenie tými inteligentnými. Do budúcna sa však očakáva, že by takto inteligentná mohla byť aspoň každá piata.

Nakoniec už len dodáme, že z Popradu by si mohli brať príklad aj ďalšie slovenské mestá, ktoré chcú svojou výbavou zaujať či už turistov, ako aj verných občanov.