Experti z celosvetovo uznávanej analytickej spoločnosti OpenSignal zhodnotili vo svojom poslednom skúmaní stav svetových 4G LTE sietí. V porovnaní nechýba ani Slovensko.

Predošlý výskum sa uskutočnil v novembri roku 2016 a od tohto obdobia nastalo niekoľko zmien. Experti vyhodnotili dáta zo sledovaného obdobia od 1. januára do 31. marca 2017.

Vo všeobecnosti je zaujímavý pokles priemernej rýchlosti pripojenia skúmaných 4G LTE sietí po celom svete. V novembri 2016 odborníci deklarovali priemernú rýchlosť na úrovni 17,4 Mbps. Čerstvý údaj hovorí o nižšej rýchlosti 16,2 Mbps.

Výskumníci sa domnievajú, že pokles spôsobili niektoré krajiny, ktoré rozšírili siete s nižšími kapacitami do menej rozvinutých regiónov. Dopyt po online konektivite je jednoducho veľký.

Ak sa pozrieme na 15 krajín s najrýchlejšími LTE sieťami, typická rýchlosť sťahovania je väčšia ako 30 Mbps. To znamená, že medzera medzi najpomalšími sieťami a tými najrýchlejšími je väčšia.

TOP 5 krajín s najrýchlejšími sieťami

Aj keď informácie z odseku vyššie hovoria o všeobecnom klesajúcom trende rýchlostí 4G LTE pripojenia, TOP 5 krajín s najrýchlejším pripojením sa to netýka. Práve naopak. Rýchlosti rastú a útočia na hranicu 50 Mbps.

Tento rok nastali v rebríčku zmeny. Z prvej päťky vypadol Nový Zéland a Rumunsko. Najvýznamnejším nováčikom je Nórsko, pričom v tejto krajine rástli rýchlosti LTE sietí veľmi rapídne.

rychlost
Priemerná rýchlosť LTE pripojenia v jednotlivých krajinách vyjadrená v Mbps © red.

USA napriek veľkému trhu a technologickému zázemiu zaostáva. Priemerná rýchlosť pripojenia je v tejto krajine iba 15 Mbps. Čo sa týka Európy, priemerná rýchlosť pripojenia je rôzna.

Najrýchlejšie LTE nájdete v Singapure a v Južnej kórei

Nájdeme ju v rozmedzí od asi 25 Mbps po 40 Mbps v krajinách Európy s najrýchlejšími sieťami. Priemerná rýchlosť je približne 30 Mbps, za ktorou zaostáva inak vyspelá Veľká Británia. V tejto časti sveta sa pripojíte na internet priemernou rýchlosťou 22,65 Mbps.

Za pozornosť stojí India. V tejto krajine priemerná rýchlosť pripojenia stále klesá, čo však neznamená, že sa dátová infraštruktúra nerozširuje. Spomalenie rýchlosti je spôsobené prechodom používateľov z 3G sietí na 4G siete.

4G sieť spoločnosti Jio používa v Indii už viac ako 100 miliónov zákazníkov, ktorí sieť prirodzene zaťažujú, a teda priemerná rýchlosť pripojenia klesá. Dopyt po rýchlych dátach je aj v tejto krajine enormný.

TOP 5 krajín s najlepším pokrytím

Alfou a omegou mobilných LTE sietí nie je iba vysoká rýchlosť. Tá je vám v podstate nanič, pokiaľ sa nepohybujete v oblasti s dostatočným pokrytím. Pokrytie je rovnako dôležité ako rýchlosť samotná.

Z prvej päťky vypadla Litva, ktorá sa presunula na šieste miesto. Litva disponuje pokrytím na úrovni 85,1 %, no sú aj lepší. Pokrytie 4G LTE sieťou je v popredných krajinách vysoké.

pokrytie
© red.

Veľmi slušne sú na tom aj ďalšie krajiny, hoci neatakujú najvyššie priečky. Viac ako 80-percentné pokrytie LTE sieťou nájdete v Estónsku, Maďarsku, Kanade, Švédsku a v Indii.

Opäť sa ponúka spomenúť Indiu. India síce zaostáva v priemernej rýchlosti 4G LTE sietí, no masívne zvýšila pokrytie. Aktuálna úroveň pokrytia 81,6 percent je skvelá vzhľadom na to, že pred dvoma rokmi bolo pokrytie približne iba 50-percentné.

NAJlepšie LTE pokrytie NÁJDETE V JUŽNEJ KÓREI a v japonsku

Európa je v pokrytí rozmanitá. Severské krajiny sú na tom najlepšie a naopak, najhoršie dopadli Francúzsko a Nemecko. Ekonomicky silné krajiny sú pokryté LTE sieťou na úrovni 59 %.

4G LTE vs. WiFi

Uháňať rýchlosťou 4G LTE je skvelé dovtedy, pokiaľ nevyčerpáte obmedzený dátový balíček od operátora. Klobúk dole pred neobmedzenými resp. objemnejšími balíkmi operátorov.

Priemerná rýchlosť pripojenia poklesla aj pri WiFi sieťach, 4G LTE siete sú však stále najrýchlejšie. Stúpla rýchlosť 3G sietí, ktoré sa taktiež patrí spomenúť. V menej rozvinutých krajinách zohrávajú stále podstatnú úlohu.

Pokles rýchlostí 4G LTE a WiFi sietí nie je nezvrátiteľný. Operátori neustále investujú do infraštruktúry, čím reagujú na vysoký záujem o dáta zo strany spotrebiteľov. Investície sú pritom nutné.

Priemerná rýchlosť pripojenia podľa technológie v Mbps © red.

Vysoká vyťaženosť sietí spôsobuje pokles rýchlostí a problémy s pripojením, čo môže viesť k nespokojnosti zákazníkov. Žiadny operátor nechce nespokojných zákazníkov. Podstatné ale je, že 4G LTE sieť je obyvateľom sveta dostupnejšia.

V súčasnosti prekonalo prah 80 percentného pokrytia 16 krajín sveta. V novembri roku 2016 to bolo iba 11 krajín. K rýchlosti, viac ako 30 Mbps pripojenie sa týka 15-tich krajín sveta. V minulom roku takúto rýchlosť prekonalo opäť len 11 krajín.

Slovensko a Česká republika

Určite vás bude zaujímať, ako je na tom v porovnaní s ostatnými krajinami Slovensko a susední bratia Česi. Niekoľkokrát do roka informujeme o progrese v rozvoji 4G LTE sietí našimi operátormi.

To, čo vyhodnotili analytici spoločnosti OpenSignal môžete vidieť na grafe nižšie. V priemernej rýchlosti susedov prekonávame, no tí vyhrávajú pokrytím. Ako vnímate rýchlosť a pokrytie 4G LTE sietí v našej krajine vy? Názory uvítame v diskusii.

4G LTE
© red.

Výskum

Údaje vyššie vychádzajú zo skúmaného obdobia medzi 1. januárom a 31. marcom 2017. Spoločnosť OpenSignal vychádzala z 19 556 514 365 meraní na 558 260 zariadeniach po celom svete.

Detailnú správu, v ktorej sú zahrnuté všetky zainteresované krajiny sveta a ďalšie dáta nájdete na oficiálnej stránke OpenSignal na adrese opensignal.com/reports.