Úvod OnePlus OnePlus 5 OnePlus opäť podvádza: Pri benchmarkoch sa OnePlus 5 prepne do špeciálneho režimu

OnePlus opäť podvádza: Pri benchmarkoch sa OnePlus 5 prepne do špeciálneho režimu

5

A je to tu opäť. Spoločnosť OnePlus opäť čelí obvineniam z podvádzania v umelom navyšovaní výkonu zariadenia pri detekcii benchmarkovacej aplikácie.

Informácie prichádzajú z rúk tímu XDA-Developers, ktorý nedávno publikoval detailnú správu o tom, ako OnePlus 5 spravuje svoj procesor. O čo teda ide?

Keď OnePlus 5 zistí, že ste spustili benchmarkovaciu aplikáciu, nataktuje svoje štyri menej výkonné jadrá Snapdragon 835 na najvyšší takt, 1.9 GHz. Takto sa zariadenie v reálnom svete samozrejme nespráva, štyri menej výkonné jadrá sú určené pre základnú funkcionalitu. Keď na telefóne spustíte graficky alebo výpočtovo náročnejšiu aplikáciu, štyri slabšie jadrá sa stiahnu a velenie prevezmú štyri výkonné jadrá. Nejde pritom o pretaktovanie, maximálna frekvencia jadier určených pre podvádzanie je skutočne 1.9 GHz. OnePlus však automaticky vypína ochranu pred prehriatím.

Pri testovaní graficky náročných scén v aplikácii GeekBench sa zariadenie rozžeravilo na 50 °C čo začína hraničiť s potenciálnym nebezpečenstvom.

Len niektoré benchmarky

OnePlus neupravil svoj OnePlus 5 pre všetky benchmarky. Tu je zoznam tých, v ktorých sa OnePlus 5 prepne do podvádzacieho režimu.

  • AnTuTu (com.antutu.benchmark.full)
  • Androbench (com.andromeda.androbench2)
  • Geekbench 4 (com.primatelabs.geekbench)
  • GFXBench (com.glbenchmark.glbenchmark27)
  • Quadrant (com.aurorasoftworks.quadrant.ui.standard)
  • Nenamark 2 (se.nena.nenamark2)
  • Vellamo (com.quicinc.vellamo)

Spoločnosť OnePlus a jej šéf, Carl Pei, tvrdia, že ich firma nijako nepodvádza. Jediné čo robia je to, že ukazujú skutočný potenciál svojho zariadenia. Podobný prípad sa udial aj pri OnePlus 3, u ktorého však firma nastavila aj mierne pretaktovanie jadier.