Úvod Návody Nechávate si cez noc zapojený smartfón do nabíjačky? Toto musíte vedieť!

Nechávate si cez noc zapojený smartfón do nabíjačky? Toto musíte vedieť!

53

Vinní sme všetci. Telefón nabíjame väčšinou večer, keď ideme spať a často sa stáva, že ho na nabíjačku pripojíme, keď je úplne vybitý. Je to však správne správanie alebo by sme sa k telefónu mali správať inak? Poďme sa pozrieť na to čo na to hovorí expert a aké nabíjanie je najlepšie

Keď necháte telefón na nabíjačke aj cez noc, nič sa nedeje. „Telefónu to nejak extrémne neublíži,“ hovorí Shane Broesky, spoluzakladateľ spoločnosti Farbe Technik, ktorá vyrába príslušenstvo pre nabíjania. „Váš telefón je skutočne inteligentný. Keď sa nabije tak vie, ako zastaviť prísun elektriny čím sa chráni pred prebitím,“ vysvetľuje.

Zatiaľ teda všetko v poriadku, že? Aj napriek tomu má však neustále pripojenie telefónu k elektrickej sieti neblahé účinky. Jedným z nich je neustále klesajúca kapacita batérie.

Lítium-iónové batérie na zvýšenú teplotu nereagujú dobre čo spôsobuje pomalé znižovanie ich kapacity. Rovnaký princíp platí aj vtedy, keď na telefóne máte puzdro, ktoré zabraňuje tepelnej výmene medzi telefónom a okolitým vzduchom. Trpí hlavne batéria,“ dodal Shane.

Inými slovami, keď idete nabíjať telefón, dajte dole puzdro, inak škodíte batérii.

Existuje optimálny spôsob, akým nabiť telefón?

V tých najideálnejších podmienkach by ste telefón mali držať nabitý medzi 50 % a 80 %. Tento stav nabitia batérie umožňuje najideálnejší chod, ktorý zároveň chráni lítium-iónový akumulátor pred postupným odumieraním. Kľudne nabíjajte aj niekoľkokrát za deň, telefónu to neuškodí.

Častejšie nabíjanie namiesto jedného dlhého je teda pre smartfóny, resp. ich batérie oveľa lepšie. Pochopiteľne, nie je to niečo čo mnohí z nás cez pracovný deň vedia dodržať. Ak ale áno, tak to majte na pamäti.

Čomu sa vyhnúť?

Veľkým ohrozením pre batériu je počet nabíjacích cyklov. Nabíjací cyklus je to, keď telefón nabijete z 0 na 100 %. Každá batéria má len obmedzený počet týchto cyklov,“ konštatuje Shane.

Možno ste si už pri starších telefónoch všimli, že po roku či dvoch sa jeho výdrž batérie rapídne znížila. Pravdepodobne za to môže práve dosiahnutý počet nabíjacích cyklov.

Nakoniec, podľa štúdie Lawrence Berkeley National Laboratory by ste mali zo zásuvky po nabití vybrať aj samotnú nabíjačku. Tá totiž ročne môže pri nič nerobení spotrebovať aj 4 € elektriny.

Tak si to zhrňme

  • Vždy používajte originálne nabíjačky a káble, poprípade výrobky od certifikovaných výrobcov
  • Dávajte pozor na prehriatie telefónu. Počas nabíjania v noci dajte dole kryt
  • Pre čo najdlhšiu výdrž batérie udržujte telefón medzi 50 a 80 % nabitia
  • Nenechávajte telefón úplne sa vybiť a následne nabiť sa na 100 %. Batérii to škodí