Úvod Výrobcovia Google Google opäť vylepšuje bezpečnosť. Gmail dokáže zablokovať 99,9 % nevyžiadanej pošty

Google opäť vylepšuje bezpečnosť. Gmail dokáže zablokovať 99,9 % nevyžiadanej pošty

8
gmail

Začiatkom mája zaútočili kybernetickí zločinci na službu Gmail s cieľom odcudziť osobné údaje jej používateľov. Útok bol pomerne sofistikovaný. 

Falošná prihlasovacia stránka útočníkov presne kopírovala vizuálnu podobu originálnej stránky pre prihlásenie spoločnosti Google.

Aj keď sa útok týkal asi iba 0,1 percenta používateľov, vzhľadom na masívny počet používateľov služby Gmail ani toto číslo netreba brať na ľahkú váhu.

Google následne pripravil bezpečnostnú aktualizáciu pre Gmail, ktorá problém sčasti eliminovala. Viac detailov nájdete >v minulom článku<.

Májová bezpečnostná aktualizácia služby Gmail nebola posledná. Google pripravil ďalšiu aktualizáciu, ktorá ešte viac vylepší bezpečnosť pri používaní služby Gmail.

Google zaviedol systém strojového učenia, ktorý dokáže identifikovať väčšinu nevyžiadanej pošty (spam) a správ, ktoré sa vám budú snažiť odcudziť osobné údaje (tzv. phishing). Google hovorí o neuveriteľnej presnosti až na úrovni 99,9 percent.

Gmail
© Google

Podľa internetového giganta, 50 až 70 percent doručenej pošty tvorí práve spam. Vysoká presnosť rozpoznávania nebezpečnej pošty je tak veľmi dôležitá.

Systém vás upozorní pred kliknutím na škodlivý odkaz a varovanie obdržíte aj pred odoslaním pošty na neznámu, resp. podozrivú adresu.

Aktuálne zavedené novinky sú zatiaľ primárne určené pre podnikateľskú sféru a rôzne spoločnosti. Nové funkcie zabezpečenia chránia údaje spoločností a ich zamestnancov pred odcudzením citlivých dát.

Je len otázkou času, kedy sa bezpečnostná novinka rozšíri medzi všetkých používateľov. Google na vylepšeniach bezpečnosti pracuje neustále a týmto krokom určite neskončil.