Úvod Sociálne siete Facebook Facebook spúšťa systém pre ochranu profilových fotografií

Facebook spúšťa systém pre ochranu profilových fotografií

1

V súčasnosti nie je zložité „požičať“ si niekoho profilovú fotografiu zo sociálnej siete Facebook. Jednoducho si ju stiahnete z profilu konkrétneho používateľa. 

Ten pritom nebude mať žiadne tušenie, že si ju niekto stiahol a nejakým spôsobom zneužil.

Osoba s nekalými úmyslami môže napríklad vytvoriť falošný profil vašej osoby, použije v ňom vašu profilovú fotografiu a následne začne po sociálnej sieti šíriť nezmysly, zdanlivo pod vašou digitálnou identitou.

Profilové fotografie sa dajú pritom zneužiť aj horším spôsobom. Ten vyššie popísaný je jeden z tých lepších.

Facebook spustil pilotný program, ktorého cieľom je ochrániť profilové fotografie používateľov sociálnej siete Facebook. Program Facebook spustil v Indii, kde ho bude zo začiatku testovať.

Facebook
© Facebook

V prípade úspešných výsledkov poputuje tento ochranný systém aj do ďalších lokalít, resp. krajín.

V stručnosti, používateľom Facebooku sa objaví hlásenie, ktoré ich vyzve na dobrovoľnú aktiváciu systému ochrany profilovej fotografie. S aktívnou ochranou už nebude môcť akýkoľvek používateľ sociálnej siete zdieľať alebo sťahovať niekoho profilovú fotografiu.

Ľudia, ktorých nemáte v priateľoch, sa nebudú môcť označovať pod vašou profilovou fotografiou a neoznačia pod ňou ani ostatných používateľov Facebooku.

Novinka dokonca zabráni tomu, aby ste vyhotovili snímku obrazovky, ktorá by zachytávala profilovú fotografiu. Táto časť zatiaľ patrí iba aplikácii pre platformu Android.

Facebook
© Facebook

Profilové fotografie s aktívnou ochranou budú označené orámovaním so symbolom štítu. To však nie je všetko. Svoju fotografiu budete môcť prekryť decentnou vodotlačou, ktorá výrazne odrádza od krádeže fotografie.

V prvom rade je takto označená fotografia ľahko rozpoznateľná a pri prípadnom nahlásení ju Facebook rýchlejšie vyhodnotí a odstráni z priestoru sociálnej siete. Manažér spoločnosti Facebook ozrejmil, že pri takto označenej fotografii klesá šanca na odcudzenie až o 75 percent.

Facebook na novinke pracoval s bezpečnostnými organizáciami pôsobiacimi v Indii. Dúfame, že sa novinka objaví v ostatných krajinách čo najskôr.