Úvod Výrobcovia Google Európska komisia môže udeliť ďalšiu vysokú pokutu. Po Facebooku prichádza na rad...

Európska komisia môže udeliť ďalšiu vysokú pokutu. Po Facebooku prichádza na rad Google

0

Európska komisia a pridružené autority už niekoľko rokov skúmajú pôsobenie spoločnosti Google na európskom trhu. EU sa domnieva, že Google svoje dominantné trhové postavenie zneužíva.

Očakáva sa, že spor vyvrcholí v najbližších týždňoch a konekčný verdikt môže mať pre Google trpkú príchuť.

Podľa informácií rešpektovaného magazínu Financial Times, spoločnosti Google hrozí pokuta vo výške až jednej miliardy eur. Európskej komisii sa nepáči fungovanie nástrojov pre vyhľadávanie.

Predmetom je služba Google Shopping, ktorá umožňuje používateľom porovnávať ceny produktov v ponukách rôznych obchodníkov.

Vyhľadávacie algoritmy spoločnosti Google mali byť nastavené tak, aby uprednostňovali službu vo výsledkoch vyhľadávania.

európska

Zároveň nejde o jediné vyšetrovanie spoločnosti Google. Google má ďalej uprednostňovať aj svoje mobilné aplikácie v smartfónoch. Opäť má ísť o zneužitie dominantného postavenia, ktoré bráni konkurenčným aplikáciám v ceste za potencionálnymi zákazníkmi.

Ani Google, ani Európska komisia sa zatiaľ k finalizácii prípadu nevyjadrili. Ak rozsudok v blízkej budúcnosti padne, určite sa dočkáme vyjadrenia oboch strán.

Európska komisia už jednu vysokú pokutu internetovej spoločnosti udelila. Sankciu vo výške 110 miliónov  vyfasoval gigant Facebook, a to oprávnene. Facebook vinu priznal a pokutu akceptoval. Viac detailov nájdete v minulom článku.