Úvod Zariadenia Má smartfón Essential Phone nekvalitný fotoaparát? Nočná fotografia naznačuje, že áno

Má smartfón Essential Phone nekvalitný fotoaparát? Nočná fotografia naznačuje, že áno

3
essential-phone

Otec operačného systému Android, Andy Rubin, predstavil v minulom týždni prvý smartfón z dielne svojho technologického startupu, ktorý nesie označenie Essential Phone.

Essential Phone je bez pochyby plnohodnotným a po dlhšej dobe aj originálnejším high-end zariadením, ktoré si vyslúžilo patričnú dávku pozornosti.

Od high-end smartfónu sa očakáva, že dokáže zhotoviť fotografie minimálne nadpriemernej kvality, ak nie lepšej.

Essential Phone disponuje duálnym fotoaparátom, z ktorých má jeden senzor rozlíšenie 13 Mpx a sníma farebné spektrum. Druhý snímač má rovnako 13 Mpx rozlíšenie, no zaznamenáva v čiernobielom režime, s nižšou svetelnosťou f/1,85.

Na prvý pohľad úctyhodné parametre nemusia nutne naznačovať aj skvelé foto výsledky.

Prezident spoločnosti Essential (Niccolo de Masi) zavesil na sociálnu sieť Twitter fotografiu, ktorú zhotovil práve so smartfónom Essential Phone. Zaznamenal panorámu mesta po súmraku, čiže za zlých svetelných podmienok.

Essential phone
© Niccolo de Masi

S pokojným svedomím môžeme povedať, že snímka vyzerá otrasne. Jasne badateľný šum dopĺňa chabý dynamický rozsah a výrazne nedostatočná ostrosť (budovy na snímke) je len čerešničkou na torte.

Prezident spoločnosti Essential si zrejme neskôr uvedomil, že snímka zrovna nereprezentuje smartfón v pozitívnom svetle a svoj príspevok zo sociálnej siete Twitter stiahol. Pochopiteľne sa stihol rozšíriť, čiže si ho môžete pozrieť aj vy.

Essential-Phone
Fotografia zo smartfónu Essential Phone © Niccolo de Masi

Každopádne by sme ale na smartfón nezanevreli. Je bežnou praxou, že predstavitelia výrobcov smartfónov používajú predprodukčné modely zariadení bez finálnej verzie softvéru.

Softvér hrá veľmi dôležitú úlohu pri fotoaparáte, ktorý je v tomto prípade navyše duálny a sníma scénu rozdielnym spôsobom. Spracovanie údajov z hardvéru fotoaparátov musí vykonať softvér.

Ak daný model Essential Phone nebol vybavený finálnou verziou softvéru, resp. iba jeho nedokonalou pracovnou podobou, o pekných fotografiách nemôže byť reč, nech by mali fotoaparáty akékoľvek hardvérové vlastnosti.

Nemyslíme si, že by tvorcovia zariadenia podcenili tento aspekt. Andy Rubin je veterán mobilných technológií a vie, že ľudia so smartfónmi radi fotografujú. Kvalita výsledných fotografií je pre nich dôležitá.

Napriek tomu si radšej počkáme na foto výsledky niektorého z prvých majiteľov smartfónu Essential Phone, ktorý sa k nemu dostane bežnou, komerčnou cestou.