V obchode Google Play si odbila premiéru nová hra s názvom Dreamica, ktorá stojí za pozornosť. Pochádza totižto z pera klávesnice talentovaného vývojára Vladislava Vodicku.

Vladislav študoval aplikovanú informatiku na FEI STU a v súčasnosti pracuje v spoločnosti I.S.D.D. plus. Hra Dreamica je jeho osobným projektom, ktorý dokončil po dvoch rokoch vývoja.

Dreamica je hrou, ktorá je jednoduchá na ovládanie a jedinečná audiovizuálnym spracovaním. Pred prvým hraním si musíte vybrať jednu z hlavných postáv.

Ide o deti menom Dakini a Damarion, ktoré sú uväznené v sne. Nočnou morou ich sprevádza hrôzostrašný duch, pred ktorým sa snažili utiecť, no spadli do priepasti. A tu začína hra.

Na obrazovke sa vám objaví spiaca postavička, ktorá sa nachádza v magickej ochrannej bubline čarodejníka Walmonda. Bublina ľahko praskne, čomu musíte zabrániť.

Postavička neustále padá do priepasti a vy musíte jej pád riadiť tak, aby ste sa vyhli ostrým a často pohyblivým prekážkam. Zároveň musíte počas pádu zbierať dôležité body a runy, ktoré vám zabezpečia dostatok many a rôzne vylepšenia.

Manu potrebujete na ovládanie padajúceho hlavného hrdinu. Na obrazovke nenájdete žiadne virtuálne ovládače alebo softvérovú napodobeniu gamepadu. V podstate vám stačí jeden prst ruky.

dreamica
© red.

Pád hrdinu riadite tak, že priamo do prostredia hry kreslíte prstom ruky vodiace čiary. Pomocou nich viete celkom presne navigovať postavičku správnym smerom. Preč od prekážky a smerom k mane a runám pre vylepšenia.

Pozor, nesmiete si dávať na čas. V padajúcich pätách vám je spomínaný hrôzostrašný duch, ktorý vaše napredovanie v hre veľmi rýchlo preruší. Vodiacie línie odporúčame kresliť viac vo vertikálnom smere ako v horizontálnom.

Pád bude dynamickejší, no aspoň vás nedobehne strašidelný duch. Ten tiež zrovna pomalý nie je. Chvíľku potrvá, kým sa v hre dostanete ďalej. Ide síce o veľmi príjemnú oddychovku, obtiažnosť ale nie je nastavená primitívne, a to je dobre.

Po krátkej dobe hrania bude vaše bodové skóre iba rásť do výšin. Zo začiatku bude vašu pozornosť odpútavať grafika hry. Vizuálne prevedenie je doslova rozprávkové a dopĺňajú ho rôzne efekty a hladké animácie.

dreamica
© red.

O audio sprievod sa pre zmenu postaral talentovaný hudobník Jim Guthrie, ktorý vytvoril hudbu napríklad pre hru Superbrothers: Sword and Sworcery.

Dreamica je silne zameraná na hrateľnosť. V nastaveniach nájdete iba pár základných možností (vypnúť zvuk, hudbu a pod.), nechýba rebríček najlepších hráčov, či vylepšenia. Nazbierané runy môžete investovať do väčšieho života či many a jej regenerácie.

Runy určite investujte do predĺženia rozmeru vodiacich čiar, ktoré kreslíte počas hrania. Základná hodnota je zo začiatku krátka. Dlhšia čiary vám umožnia lepšie riadiť pád cez priepasť.

V hre sa nachádza niekoľko bonusov na odomknutie a hrať sa môžete takmer nekonečne dlho. Vo finále zistíte, ako to s deťmi uväznenými v sne vlastne dopadlo. V hre sa nachádza pár skromných in-app nákupov, za ktoré si môžete zadovážiť runy navyše.

Hranie nie je podmienené nakupovaním položiek. Základný balíček 50-tich rún stojí zanedbateľných 0,99 €, pričom vám odstráni reklamy. Reklamy do aktívneho prostredia hry nezasahujú a používateľské prostredie tak nerušia. Samozrejme sa dajú preskočiť.

Objavujú sa iba sporadicky, napríklad keď sa nevyhnete prekážke alebo keď vás dobehne nepriateľský duch. Teba väčšinou pri skončení hry.

Dreamica je audiovizuálne podmanivá hra s intuitívnym ovládaním a zábavnou hrateľnosťou, ktorá dokáže zabiť akúkoľvek nudu.

Počas hrania sme sa nestretli so žiadnym problémom. Každá jedna animácia bola hladká, ovládanie reagovalo vždy a problémy nerobil ani fyzikálny model.

Dreamica určite stojí za vyskúšanie. Nájdete ju v obchode Google Play na stiahnutie bezplatne, kam vás dopraví >tento odkaz<. Váš názor na hru a konštruktívnu spätnú väzbu môžete autorovi zanechať v obchode Google Play.

Hodnotení zatiaľ nie je veľa, väčšina z nich je ale výrazne pozitívnych. Ako hra vyzerá v akcii prezradí sprievodné video nižšie. Podporte slovenský vývoj!

Dreamica