Úvod Zaujímavosti Od tohto dátumu roboti nahradia ľudí vo všetkých činnostiach a zamestnaniach!

Od tohto dátumu roboti nahradia ľudí vo všetkých činnostiach a zamestnaniach!

8

Roboty už dnes vykonávajú niekoľko dôležitých činností, ktoré mali predtým na starosti ľudia. Všimnúť si to môžete napríklad v automobilovom priemysle, kde obrie robotické ruky robia všetko, od prenášania niekoľko kilových dielov, až po presné operácie ako zváranie.

Čo to však znamená pre budúcnosť? Odkedy môžeme očakávať nadvládu robotov, resp. od ktorého roku začnú nahrádzať viac a viac povolaní? Povedzme to takto. Vodiča kamiónu po roku 2027 údajne nenájdeme. Všetko budú riadiť roboty, resp. počítače. Delikátna operácia? Po roku 2053 len „v rukách“ robotov.

Vyplýva to z novej štúdie výskumníkov prestížnych univerzít v Oxforde a Yale. Okrem spomenutých zamestnaní podobný osud čaká aj ďalšie povolania.

Štúdia je založená na odpovediach, resp. rozhovoroch s 352 výskumníkmi umelej inteligencie, ktorí vyjadrili svoj názor, resp. predpoklad toho, kedy roboty začnú zvládať určité činnosti lepšie a efektívnejšie než ľudia.

Vedúca výskumu, Katja Grace a jej kolegovia zistili, že do 10 rokov roboty nahradia ľudské povolania, ktoré sú rutinné a mechanické. Tlmočníci by na úkor robotov mohli prísť o zamestnanie do roku 2024 a výskumníci dokonca naznačili, že roboti by do roku 2026 mohli zvládať lepšie napísať slovné práce na stredoškolskej úrovni než samotní študenti.

Komplexnejšie a kreatívnejšie úlohy, ako písanie kníhmatematické výpočty na tej najvyššej úrovni môžu trvať dlhšie. Nakoniec však roboty nahradia aj tie najnáročnejšie a najkreatívnejšie povolania. Všetky činnosti majú roboty zvládnuť do roku 2051 a všetky zamestnania prevezmú do roku 2136.

Pokroky v umelej inteligencii zmenia moderný život premodelovaním dopravy, zdravotníctva, financií a armády,“ píšu výskumníci. „Tieto výsledky dávajú výskumníkom a politikom možnosť diskutovať, ako aj reagovať na zmeny s dostatočným predstihom“.