Či už počúvate hudbu príležitostne alebo bez nej neviete začať deň, bez kvalitných zdrojov hudby sa jednoducho nezaobídete. Jedným z nich je aj aplikácia renomovaných vývojárov.

Na mysli máme autorov zo spoločnosti Audials, ktorá sa zaoberá vývojom softvéru už pekných pár rokov. Spoločnosť vznikla ešte v roku 1998, sídli v Nemecku a jej aplikácie používa viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete.

Hrdým dielom spoločnosti Audials je rovnomenný hudobný prehrávač alebo skôr online stream digitálnych rádií z celého sveta. Radio Player by Audials je priamou, ak nie lepšou konkurenciou nesmierne populárnej aplikácie Tunein.

Aplikácia neláka iba na viac ako 80 000 digitálnych rádií z celého sveta. O jej používaní môže presvedčiť aj pridružená funkcionalita. Stabilný a rýchly chod aplikácie chváliť nebudeme. Vzhľadom na renomé spoločnosti je samozrejmý.

Hneď po jej otvorení sa vám zobrazí používateľské prostredie plné dlaždíc, ktoré pripomína skôr platformu Windows Phone ako Android. UI vám navrhne preferované hudobné stanice, pričom systém zohľadnil aj lokálne preferencie. Na úvodnej obrazovke sa objavila Europa 2 aj Fun rádio.

radio
© red.

Pravé možnosti výberu sprístupní až dotyk na modrú ikonu rádia. Okamžite môžete spustiť prehrávanie odporúčaných rádií, staníc, ktoré ste označili ako obľúbené, alebo rádií zo Slovenska. Tých je na naše prekvapenie až 89. Bonusom je rebríček najlepších umelcov a hrajúcich skladieb.

Pozor, vysielanie rádia, resp. hrajúce skladby si môžete nahrať. Na obrazovke prehrávania stačí zavítať do menu Record a spustiť nahrávanie. Nahrávka sa uloží klasicky do pamäte smartfónu, čiže ju nemusíte pracne hľadať.

Šoféri ocenia režim určený pre používanie vo vozidle. Režim je však zbytočne ukrytý za kontextovým menu (tri bodky). Po jeho aktivácii sa používateľské prostredie zjednoduší a jeho prvky sa zväčšia. Cieľom je, aby ste počas šoférovania venovali čo najmenšiu pozornosť ovládaniu aplikácie.

radio
© red.
radio
© red.

Prehrávanie

Pri tomto type aplikácii je doslova nutnosťou podpora pre viaceré platformy. Audials rádiá si môžete spustiť na počítači, na zariadeniach s iOS a dokonca existuje aplikácia pre systém Windows 8.

Synchronizácia údajov je podmienená prihlásením sa do konta Audials. Našťastie preto postačí Facebook prihlásenie a nie zdĺhavejšie vypisovanie registračného formulára.

Po prihlásení na každom používanom zariadení budete mať pred sebou svoje obľúbené rádiá, skladby či umelcov. Povinnosťou je ekvalizér, vďaka ktorému si prispôsobíte hudbu podľa svojich predstáv, resp. podľa žánru, ktorý obľubujete.

radio
© red.

Nastavenia

Široké možnosti prispôsobenia sú typické pre operačný systém Android a logicky sa k nim priklonili aj tvorcovia mnohých aplikácií. Audials je jednou z nich. V prvom rade tu je dizajn.

Aj keď nastavenia ponúkajú biele prevedenie používateľského rozhrania, zostali by sme pri čiernom, za ktoré sa poďakujú hlavne AMOLED displeje. Pri prehrávaní konkrétneho radia si môžete zameniť zobrazovanie jeho loga.

Detailné je nastavenie bitovej rýchlosti, ktorú si nastavíte ako pre WiFi pripojenie, tak pre 2G, 3G a 4G konektivitu. Základom je rýchlosť 8 kBit/s, maximom 320 kBit/s.

radio
© red.

Tvorcovia aplikácie mysleli aj na neprimeranú spotrebu mobilných dát. Ak si náhodou zabudnete zapnúť WiFi, aplikácia hudbu prehrávať nebude. V predvolenom nastavení nie je táto funkcia aktívna.

Súčasťou aplikácie je tiež budík a časovač prehrávania. V prvom prípade sa môžete nechať zobudiť obľúbenou rádio stanicou. Stačí nastaviť čas budenia a vybrať preferované rádio. Časovač rádio pre zmenu vypne, ak pri jeho hudbe zaspávate. Opäť stačí nastaviť čas, po ktorom sa aplikácia vypne.

Prehrávanie hudby pochopiteľne prebieha na pozadí. So smartfónom tak môžete narábať takmer bez obmedzení. Prehrávanie prerušíte alebo úplne vypnete priamo z notifikačnej lišty.

radio
© red.

Radio Player by Audials je aplikáciou, ktorá stojí za používanie, ak aspoň občas počúvate hudbu či rozhlasové spravodajstvo. Problém vidíme v jazykovej lokalizácii, kde chýba náš jazyk.

Používateľské prostredie tiež zrovna nevyznáva koncepciu prehľadného Material dizajnu, no stále sa dá označiť za intuitívne a ľahko používateľné. Tvorcovia aspoň majú priestor na podstatnejšiu aktualizáciu v budúcnosti.

Radio Player by Audials je bezplatnou aplikáciou bez in-app nákupov a počas používania nám zážitok nekazila žiadna zobrazovaná reklama. Ak jej chcete dať šancu, nájdete ju v obchode Google Play na >tejto adrese<.