Úvod Výrobcovia Google Google pripravuje vlastný mobilný čipset. Najal špičkového experta, ktorý pracoval pre Apple

Google pripravuje vlastný mobilný čipset. Najal špičkového experta, ktorý pracoval pre Apple

0

Nové generácie referenčných Pixel smartfónov spoločnosti Google bude zrejme poháňať procesorová sada, ktorú si Google navrhne sám.

Svedčia o tom informácie, ktoré priniesol server Variety. Podľa nich spoločnosť Google najala experta menom Manu Gulati, ktorý pracoval v spoločnostiach AMD, Broadcom a Apple.

V poslednej menovanej spoločnosti tento expert pracoval necelých osem rokov, pričom zastával vedúcu pozíciu SoC architekta. V spoločnosti Apple spolu s tímom vyvíjal procesorové sady, ktoré poháňajú iPhone smartfóny a tablety iPad.

Manu Gulati zúročuje v spoločnosti Google svoje skúsenosti už asi dva mesiace. Na starosti má to, čo mu ide najlepšie. Vývoj mobilných čipsetov.

Ak pôjde všetko ako má, budúce generácie smartfónov Google Pixel bude zrejme poháňať čipset navrhnutý kapacitami spoločnosti Google. Výrobu ale nechá na partneroch, ktorými môže byť napríklad TSMC alebo Samsung.

Apple
Apple A4 – jeden z čipsetov, na návrhu ktorého sa podieľal Manu Gulati

Zo strany Google ide o vítaný krok. Návrh a vývoj procesorovej sady bude prebiehať presne podľa predstáv a nárokov internetového giganta, výsledkom čoho bude dokonalejšia optimalizácia a možnosti prispôsobenia.

Túto stratégiu už dlhodobo uplatňuje práve Apple. Budúce Pixel smartfóny tak budú vyznávať podobnú hardvérovú filozofiu ako iPhone zariadenia od Apple. Ešte je príliš skoro na to, aby sme hovorili o konkrétnejšom období dostupnosti.

Druhá generácia Pixel smartfónov pravdepodobne ešte nebude vybavená čipsetom s podpisom spoločnosti Google. Do úvahy skôr pripadá až ďalšia generácia, ktorú uvidíme v roku 2018.

Ak Google skutočne navrhne vlastný čipset, tešiť sa môžeme na dokonalejší používateľský zážitok. Teda ak si zadovážime jeden z budúcich Pixelov. Zatiaľ si však musíme počkať na viac presnejších informácií.