Úvod Konkurencia Microsoft Microsoft rieši vážnu bezpečnostnú dieru vo Windows Defender. Upozornili na ňu experti...

Microsoft rieši vážnu bezpečnostnú dieru vo Windows Defender. Upozornili na ňu experti z Google

0
© Wired

Pokiaľ používate na počítači alebo notebooku novšiu verziu operačného systému Windows, v priebehu najbližších dvoch dní obdržíte automatickú bezpečnostnú aktualizáciu.

Microsoft prostredníctvom nej opraví bezpečnostnú dieru, ktorá sa nachádza v programe Windows Defender. Ten paradoxne slúži na ochranu zariadenia pred malvérom a iným škodlivým kódom.

Zraniteľnosť sa nachádza v Microsoft Malware Protection Engine a umožňuje spustenie akéhokoľvek kódu, ktorým môžu útočníci získať plnú kontrolu nad zariadením. Dotknuté sú hlavne zariadenia, ktoré používajú OS Windows 8, 8.1, 10 a Server 2012.

windows defender
© red.

Odhalenie

Zaujímavosťou je, že na bezpečnostnú hrozbu upozornili experti zo spoločnosti Google. Tavis Ormandy a Natalie Silvanovich pracujú v tíme Google Project Zero, ktorého členovia sa zaoberajú práve digitálnou bezpečnosťou a kybernetickými hrozbami.

© Tavis Ormandy

Dvojica softvérových odborníkov zraniteľnosť odhalila len nedávno, počas uplynulého víkendu. Zarážajúci je stav zraniteľnosti, ktorý by sa dal označiť za kritický.

Kybernetickí zločinci by vás vďaka tejto zraniteľnosti mohli napadnúť obyčajným e-mailom. Nemusíte ho pritom ani čítať alebo otvoriť. Ak bude obsahovať škodlivý kód, vďaka zraniteľnosti sa môže relatívne jednoducho dostať do zariadenia.