Úvod Novinky Aktuálne Európska komisia odklepla iniciatívu WiFi4EU. Zabezpečí bezplatné pripojenie na internet

Európska komisia odklepla iniciatívu WiFi4EU. Zabezpečí bezplatné pripojenie na internet

0
wifi

Európska komisia začala v minulom roku pracovať na projekte, ktorý má zabezpečiť bezplatné bezdrôtové internetové pripojenie v každej obci a meste členského štátu Európskej únie.

Projekt dostal familiárny názov WiFi4EU a Európska komisia preň vyčlení 120 miliónov eur, ktoré budú poskytované v rámci dotácií. Projekt už má oficiálny a odsúhlasený status.

Zainteresované autority, Európska rada, parlament aj komisia, dospeli k politickej dohode, vďaka ktorej by sa mal v najbližších rokoch dokázať pripojiť na internet skutočne každý.

Jean-Claude Juncker, predseda európskej komisie uviedol, že cieľom je vybaviť každú európsku obec a mesto bezplatným WiFi pripojením v centrách, resp. v miestach verejného života.

Ide o parky, námestia alebo väčšie športoviská. Konečný termín finalizácie je prísny. Komisia si predstavuje rok 2020.

wifi

Viceprezident Andrus Ansip hovorí o stratégii jednotného digitálneho trhu. Každý obyvateľ alebo návštevník Európy bude mať prístup k vysoko kvalitným digitálnym sieťam. Iniciatíva WiFi4EU podľa viceprezidenta prinesie internet na miesta, kde je konektivita v súčasnosti obmedzená, poprípade úplne nedostupná.

Andrus Ansip zároveň inicioval zníženie roamingových poplatkov, čoho sme už svedkami.

Predstavitelia iniciatívy počítajú s tým, že do roku 2020 bude vybudovaných 6000 až 8000 WiFi hotspotov v obciach a mestách členských štátov EU.

Legislatíva

Legislatívna stránka iniciatívy WiFi4EU ešte nie je dotiahnutá do konca. Komisia ale už teraz deklaruje, že podanie žiadosti o dotáciu a následný administratívny proces bude jednoduchý a nezaťaží napríklad miestne úrady, ktoré o dotáciu môžu požiadať.

wifi

Komisia si napríklad predstavuje formu akýchsi finančných poukážok, ktoré budú konkrétne určené na nákup moderného hardvéru a potrebných komponentov pre vybudovanie prístupového miesta.

Pozor, WiFi nebude môcť byť umiestnená kdekoľvek, kde si žiadateľ o príspevok zmyslí. Sieť nesmie konkurovať už existujúcej súkromnej alebo verejnej WiFi sieti.

Z iniciatívy nevyťažia iba obyvatelia Európskej únie, ale aj turisti. Európe renomé modernej a digitálnej online časti sveta pristane. Snáď sa projekt zrealizuje tak úspešne, ako sa o ňom hovorí.