Úvod Zaujímavosti VIDEO Keď sa programátori nudia: Doom rozbehali na bankomate či termostate

VIDEO Keď sa programátori nudia: Doom rozbehali na bankomate či termostate

0

Legendárny Doom od vývojárskej spoločnosti ID Software je s nami už od roku 1993. Aby ste ho pred 24 rokmi rozbehali, museli ste vlastniť počítač s procesorom s taktom 66 Mhz, 8 MB RAM či 40 MB harddiskom. V dnešnej dobe sú to smiešne požiadavky, na tú dobu to bola špička.

Dnešné zariadenia vďaka exponenciálnemu rastu výkonu už niekde inde. Niekde „inde“ sú dokonca aj zariadenia, ktoré vôbec neboli určené pre hranie hier čoho dôkazom je aj projekt programátora cz7asm. Tento pánko úplne prekopal open source verziu Doom na termostat.

Čítate správne, naprogramoval si Doom pre svoj termostat, ktorý bol určený len pre ovládanie teploty. Vďaka tomu, že beží na procesore STM32F429 (ARM9) úplne v pohode spĺňa minimálne požiadavky. Termostat dokonca disponuje aj jedným USB portom, vďaka čomu si programátor Doom zahral na ovládači z Nintenda.

Ako server Živě upozornil, Doom sa programátorom podarilo upraviť pre niekoľko ďalších zariadení, ako napríklad na farebnej kalkulačne TI-nspire CX, doske Intel Edison alebo dokonca na bankomate.