Úvod Zaujímavosti Jedna rotácia, energia na celý deň. Na pobreží Liverpoolu postavili veterné turbíny...

Jedna rotácia, energia na celý deň. Na pobreží Liverpoolu postavili veterné turbíny veľkosti mrakodrapu

2
© Dong Energy

Dánska energetická spoločnosť Dong Energy dokončila výstavbu veterného parku pri pobreží anglického mesta Liverpool, ktorého súčasťou je 32 gigantických veterných turbín. 

Každá z veterných turbín má rozmery výškovej budovy. V číslach, ich výška je necelých 196 metrov a lopatky dosahujú dĺžku takmer 80-tich metrov. Jedna turbína dokáže pri priaznivých podmienkach vygenerovať 8 MW energie.

Pre lepšie pochopenie, jedna rotácia rotora veternej turbíny vyrobí elektrickú energiu pre bežný rodinný dom, ktorý si s ňou vystačí 29 hodín.

Spotreba a dispozícia obydlí je rôznorodá, preto je údaj skôr orientačný. Každopádne ide o unikátne hodnoty. Zároveň ide o prvé veterné turbíny s takýmto výkonom, ktoré sú použité pre komerčné účely.

veterné turbíny
© Dong Energy

Nové veterné turbíny spoločnosti Dong Energy doplnili pôvodný veterný park, ktorý vznikol v spomínanej lokalite už pred desiatimi rokmi.

Výrobca hovorí o novej budúcnosti veternej energie pochádzajúcej z veterných prúdov v pobrežných a morských oblastiach. Najmodernejšie veterné turbíny sú jednoducho väčšie, lepšie a čo je podstatné, sú lacnejšie.

Vo Veľkej Británii sa veternej energii darí. Ideálne prostredie vytvorili vládne dotácie, voľnejšie regulácie a v neposlednom rade dobre situované pobrežné lokality s predzvesťou efektívnej prevádzky veterných turbín.

Ak by sme spočítali kapacity všetkých veterných turbín vo Veľkej Británii, spolu dokážu vygenerovať 5,3 GW elektrickej energie. Takéto množstvo energie dokáže napájať približne 4,3 milióna domácností.

Aktuálnym dokončeným dielom spoločnosti Dong Energy rozvoj veternej energetiky nekončí. Práve naopak. V súčasnosti sa v Anglicku rozvíja osem podobných projektov, ktoré spolu v budúcnosti vygenerujú ďalších 2,6 GW energie.

Predstavitelia spoločnosti Dong Energy si myslia, že 8 MW veterné turbíny sú iba začiatkom. V blízkej budúcnosti počítajú s turbínami s výkonom 13 MW alebo dokonca až 15 MW.

Pre porovnanie, väčšina veterných turbín prevádzkovaných na území USA disponuje výkonom od 3 MW do 3,6 MW. Ako tieto moderné 8 MW turbíny vyzerajú, si môžete pozrieť na videu nižšie.