Úvod Zaujímavosti Vedecký úspech roka: V myšiach sa vďaka CRISPR podarilo úplne eliminovať HIV

Vedecký úspech roka: V myšiach sa vďaka CRISPR podarilo úplne eliminovať HIV

0

V boji proti AIDS sa vedcom podarilo dosiahnuť ďalší dôležitý míľnik. Zistili totiž, že z myší môžu úspešne odstrániť HIV vírus pomocou technológie CRISPR/Cas9.

Ako píše web HuffingtonpostRefresher.sk, skupinka odborníkov zo Spojených štátov amerických vôbec po prvýkrát zvládla prostredníctvom úpravy génov v tele pokusných myší zabrániť šíreniu nebezpečného vírusu HIV, ktoré predstavuje príčinu vzniku spomínanej choroby schopnej zničiť imunitný systém.

Štúdia, ktorú vedci publikovali v žurnále Molecular Therapy vysvetľuje, že sa tímu myš podarilo úspešne zbaviť HIV pomocou technológie CRISPR. Čo je na tom ešte fascinujúcejšie je fakt, že k tomu došlo po jednej liečbe.

Nasadenie liečby pre ľudí je však ešte poriadne ďaleko. Vedci svoje riešenie postavili na predchádzajúcich štúdiách, pričom všetky experimenty boli vykonané na myšiach a nie ľuďoch. Ak sa im podarí podobný výsledok aj pri testovaní na ľuďoch, budúcnosť je viac než jasná.

Druhou fázou bude zopakovať štúdiu na primátoch,“ dodáva spolu autor štúdie, Dr. Khalili. „Našim cieľom je štúdia na ľudských pacientoch.