Úvod Novinky Tesle sa podarilo 2-násobne predĺžiť životnosť batérií až 4 roky predtým, ako...

Tesle sa podarilo 2-násobne predĺžiť životnosť batérií až 4 roky predtým, ako to chceli dosiahnuť

0

Tesla, spoločnosťou pod taktovkou Elona Muska často opisovaného za vizionára 21. storočia láme rekordy. Podaril sa im totiž husársky kúsok, ktorý im pomôže pritiahnuť ešte viac záujemcov o úspešný elektromobil.

Ak ste už niekedy vyskúšali prokrastinovať, a to veríme, že určite áno, určite viete, že dokončenie projektov, úloh alebo niečoho podobného sa často necháva na posledný deň, tzv. deadline. V Tesle to tak nefunguje. Jeff Dahn, výskumník zaoberajúci sa batériami takýmto človekom v žiadnom prípade nie je. Len po roku spolupráce s Teslou sa jeho tímu podarilo otestovať batérie s dvojnásobnou životnosťou. Ide o dôležitý míľnik, pri ktorom očakávali, že sa im podarí zdolať až o štyri roky.

Aj napriek tomu, že nové batérie ešte v elektromobiloch Tesla nie sú, do budúcnosti to môže prilákať obrovský počet záujemcov. Koniec koncov, mnohí sa obávajú, že budú vo svojom novom aute meniť batérie po xy kilometroch. Po nasadení nových batérií by mali byť takéto obavy aspoň čiastočne zažehnané.

Okrem elektromobilov môže Tesla novú technológiu batérií využiť aj v ďalších produktoch, napríklad pri Powerwall či Powerpack. Návratnosť investície tak závratne stúpne.

Tím zaoberajúci sa výskumom batérií však nepoľaví. Na ich vývoj majú ďalšie štyri roky. „Pochopiteľne nepoľavíme, máme ešte ďalšie štyri roky. Technológiu batérií za ten čas posunieme tak ďaleko, ako sa len bude dať,“ zdôraznil Dahn. Ak je prvý rok akoukoľvek indikáciou toho, čo nás čaká, tak sa môžeme len a len tešiť na ich ďalšie úspechy.