Len si to predstavte. V blízkej budúcnosti idete za rodinou, tak nasadnete do svojho elektromobilu, no po chvíli zistíte, že po ceste musíte nabiť batérie v aute.

Vyhľadáte najnovšiu pumpu a kým sa stihnete vrátiť z oddelenia bagiet a sendvičov, vaše auto hlási 100 % nabitie. Presne to je cieľom nanotechnologickej spoločnosti StoreDot z Izrealu, ktorá vyvinula revolučnú batériu.

Tú nabijete za 5 krátkych minút a vystačí vám na približne 400 km pohodlného vozenia sa. Podľa všetkého by sa do predaja mala dostať do troch rokov.

Novinka sa volá FlashBattery a prináša unikátnu kombináciu nanomateriálov a organických zlúčenín. Poskladaná je zo 40 „sáčkov“ obsahujúcich nanobodky z chemicky syntetizovaných peptidov. Ďalšou výhodou je fakt, že články nie sú horľavé, čo pridáva na bezpečnosti.

Rýchle nabíjanie je kriticky chýbajúcim prvkom potrebným k masovému rozšíreniu elektromobilov,“ konštatuje spoluzakladateľ a šéf StoreDot, Doron Myersdoff. „V súčastnosti dostupná technológia batérií vyžaduje dlhé nabíjacie časy, v dôsledku čoho tento spôsob dopravy nevyhovuje potrebám širokej verejnosti“, dodal.