Úvod Novinky Aktuálne Štát chce mať ďalšiu mega právomoc: Celé Slovensko môžu na povel odpojiť...

Štát chce mať ďalšiu mega právomoc: Celé Slovensko môžu na povel odpojiť od internetu!

32
Slovensko plánuje nasadiť kontroverzné zmeny týkajúce sa obrany proti kybernetickým útokom. Informoval o tom vicepremiér pre investície a informatizáciu, Peter Pellegrini.

Téme sa venovala televízia TA3 a server DSL.sk.

Štát chce mať k dispozícii dve veľké zbrane proti potenciálnym kybernetickým útokom. Jedným z nich je možnosť úplne odpojiť celé Slovensko od internetu a tou druhou sú aktívne útočiace kybernetické jednotky.

„Obdobný postup by som si želal aby sme čoskoro mali vymodelovaný aj na Slovensku. To znamená, ak bude masívny útok na nejakú kritickú infraštruktúru štátu, na nejaké rozvodné siete alebo elektráreň alebo nedajbože letisko alebo nemocnice, tak v tom prípade musíme mať jasné postupy kto kedy zdvihne telefón, kto pridá aký rozkaz. Pretože možno niekedy bude treba odpojiť celú krajinu od Internetu, možno, dokonca, ale o tom samozrejme sa otvorene až tak diskutovať nemusí, ale budete musieť mať aj určité aktívne zložky, ktoré budú vedieť urobiť možno protiútok na danú stranu, ktorá na vás útočí,“ uviedol Pellegrini. Ministra citoval server DSL.sk.

Plánujú to už 6 rokov

Slovensko sa má otázkou ako takýto mechanizmus začleniť do legislatívy zaoberá dlhšie, konkrétne od roku 2011. Vzorom štátu majú byť západné krajiny ako Nemecko či Francúzsko. Samozrejme, spolu s takto obrovskou právomocou prichádza aj otázka možnosti zneužitia, hlavne pri konfliktoch. Rovnaké obavy môžu vzniknúť aj pri „kybernetickom komande,“ ktoré môže mať prístup k inak neverejným dátam.