Úvod Výrobcovia Sony Sony zoštíhli portfólio smartfónov. Xperia X a Xperia X Compact nedostanú nástupcov

Sony zoštíhli portfólio smartfónov. Xperia X a Xperia X Compact nedostanú nástupcov

1
xperia x

Japonská spoločnosť Sony sa rozhodla zbaviť niektorých svojich smartfónov, ktoré patrili do kategórie, ktorú výrobca nazval tzv. prémiovým štandardom.  

V tejto kategórii sa nachádza napríklad Sony Xperia X a Xperia X Compact z vlaňajšieho roku 2016. Ide o zariadenia, ktoré boli cenovo posadené nižšie, no ponúkali takmer high-end špecifikácie.

Nešlo teda o čistokrvné vlajkové smartfóny a ani o zariadenia zo strednej, resp. vyššej strednej triedy. Sony ich umiestnilo niekde do pomedzia tried.

Sony to s produkčnou koncepciou určite nemyslelo zle. Snaha vyhovieť každému zákazníkovi však nepadla na úrodnú pôdu a dané modely smartfónov sa nepredávali dobre.

Dokonca ani na domácom trhu nenaplnili očakávania, čo nebýva pri Sony zvykom. Presnejšie, na domácom trhu dané zariadenia dosiahli len 85-percentnú predajnosť z pôvodného plánovaného ročného objemu.

Xperia X
© Xperia Blog

Mimo hraníc Japonska je číslo výrazne horšie. Predajné plány sa podarilo naplniť iba na 31 percent.

Sony sa tak celkom logicky rozhodlo zrušiť tento typ produktov. Pozornosť teraz plánuje zamerať na vlajkové lode a smartfóny strednej triedy. Vlajkové modely tento rok zastrešujú Xperia XZ Premium a Xperia XZs.

Strednú triedu pre zmenu reprezentujú smartfóny Xperia XA1 a XA1 Ultra. Spoločnosť Sony okrem iného na stretnutí investorov uviedla, že sa tento rok pokúsi zvýšiť podiel svojich zariadení na globálnom trhu.

Model Xperia XZ Premium – aktuálna hviezda výrobcu © Sony

Dopomôcť k tomu majú technológie, ktoré dokáže ponúknuť iba Sony. Čo sa ukrýva za touto frázou sa môžeme len domnievať.

Spoločnosť Sony je povestná napríklad kvalitou mobilných foto senzorov, čo skvele dokazuje Sony Xperia XZ Premium s 960 fps slow-mo video záznamom.

Tento high-end sa javí ako veľmi schopný, no tento rok mu vyrástla nesmierne silná konkurencia. Galaxy S8, LG G6 a dokonca aj HTC U11 sú smartfónmi, ktoré si citeľnejšie polepšili v porovnaní s ich minuloročnými generáciami.