Úvod Zariadenia Smartphony Smartfónom sa začiatkom tohto roka nesmierne darilo. Rastie Čína, šéfuje Kórea

Smartfónom sa začiatkom tohto roka nesmierne darilo. Rastie Čína, šéfuje Kórea

0
Ilustračné foto

Experti analytickej agentúry Counterpoint Research vyhodnotili celosvetový objem dodaných smartfónov za prvý štvrťrok 2017. Čísla sú impozantné.

Svetový trh so smartfónmi v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka opäť narástol, a to o 10,6 percenta. V prvom štvrťroku 2016 výrobcovia dodali svojim zákazníkom 337,2 miliónov kusov smartfónov. V aktuálnom roku to bolo už 375 miliónov kusov smartfónov.

Je dôležité poznamenať, že pod spomínaný rast sa vo väčšinovej miere postarali iba niektoré regióny. Konkrétnejšie ide o Afriku, Indiu, Stredný východ a pár častí Ázie a Európy.

Iba desať výrobcov vyprodukovalo bezmála tri štvrtiny všetkých inteligentných mobilných telefónov dodaných počas prvého štvrťroka 2017. Zaujímavosťou je, že sa darilo prémiovejším smartfónom.

smartfóny
Počet dodaných smartfónov v mil. © Counterpoint

Tie sú charakterizované predajnou cenou, ktorá začína na 400 amerických dolároch. Prémiové smartfóny tvoria 20 percent z uvedeného objemu dodaných inteligentných mobilných telefónov v Q1 2017.

Najpredávanejší

Smartfóny kórejskej spoločnosti Samsung sú stále najpredávanejšie. Apple obsadil druhé miesto, výrobca Huawei miesto tretie.

Predaj smartfónov čínskych výrobcov za posledné štvrťroky neustále rastie, a to na úkor ostrieľaných hráčov Samsung a Apple. Huawei dodal 34,6 miliónov kusov, Oppo 25,5 miliónov kusov a Vivo 22,7 miliónov kusov smartfónov.

smartfóny
Percentuálny podiel dodaných smartfónov © Counterpoint

Darilo sa tiež kórejskému LG, ktorý dodal 14,8 milióna kusov smartfónov a zaznamenal tak 10-percentný rast. Vstup do nového roka zvládlo horšie Xiaomi. Stále mladá čínska spoločnosť zaznamenala pokles o 9 percent a dodala 14,8 milióna kusov smartfónov.

Lenovo, ZTE a napríklad Alcatel si oproti vlaňajším výsledkom mierne pohoršili.