Úvod Zariadenia Keramika, titán, bezrámikový displej a magnetický konektor. Privítajte high-end Essential Phone

Keramika, titán, bezrámikový displej a magnetický konektor. Privítajte high-end Essential Phone

0
essential
Smartfón Essential Phone

Smartfón Essential Phone, za ktorým stojí Andy Rubin – zakladateľ operačného systému Android, už má reálne kontúry, dizajn aj niektoré parametre. Pár hodín pred oficiálnym predstavením ich priniesol server The Verge.  

Po dlhých rokoch sme svedkami uvedenia smartfónu, ktorý nekráča obvyklou cestou vyšliapanou konkurenciou.

Essential Phone okamžite zaujme na prvý pohľad. Prednej strane totižto dominuje takmer bezrámikový displej, ktorý má asi najbližšie k panelu zo smartfónu LG G6.

Displej zaberá celú prednú plochu, pričom dojem mierne kazí iba obvyklá brada v spodnej časti zariadenia. Našťastie nie je výrazná, čo sa nedá povedať o hornej hrane. Displej končí až na jej konci, tak ako v prípade smartfónu Xiaomi Mi Mix.

V strede hornej hrany sa nachádza segment, v ktorom sídli predná kamera. Netradičné konštrukčné prevedenie je podľa nás skvelým dizajnovým výstrelkom, aký nenájdete na žiadnom inom smartfóne.

Vzhľadovo príťažlivé a čisté prevedenie prednej strany si osvojila aj zadná časť zariadenia. Vidieť môžeme duálny fotoaparát, ktorý nevyčnieva nad konštrukciu, nenápadný snímač odtlačkov prstov či dva magnetické konektory (o tých nižšie).

Essential Phone © The Verge

Zadnú stranu neruší žiadne logo výrobcu alebo segmenty, ktoré umožňujú priepustnosť signálu pre antény. Telo zariadenia je vyhotovené kombináciou titánu a keramiky. Žiadny hliník, ktorý nájdeme pri Galaxy S8 alebo LG G6.

Pekný, kvalitný a výkonný hardvér pre trhový úspech stačiť nemusí. Výrobca pôjde cestou ekosystému príslušenstva. Koncept podobný tomu od Lenovo, ktorý zastrešuje modulárne príslušenstvo MotoMods.

essential
Essential Phone © The Verge

Dva otvory s magnetickou časťou sa nachádzajú hneď vedľa duálneho fotoaparátu. Sú veľmi decentné a nerušia dizajn zariadenia tak, ako napríklad relatívne obrovský 16-pinový pozlátený konektor Moto Z smartfónov.

K smartfónu Essential môžete prostredníctvom týchto bodov pripojiť 360-stupňovú kameru alebo dock pre nabíjanie. Stačí príslušenstvo priložiť k určenému miestu a hotovo. Postupom času bude príslušenstva určite pribúdať.

V modernej koncepcii sa logicky nenašlo miesto pre 3,5 mm audio konektor. Zmieriť sa musíme s jediným USB typ C konektorom, ku ktorému však výroba pribalí aj 3,5 mm redukciu. Technologický kompromis v praxi.

essential
Essential Phone © The Verge

Duálny fotoaparát pracuje s 13 Mpx rozlíšením a zastáva typ snímania, ktorý si osvojil napríklad Huawei. Jeden fotoaparát bude zaznamenávať farebné spektrum, druhý monochromatickú rovinu.

Čiernobiely senzor bude citlivejší na svetlo. Kombinované zábery by tak mohli priniesť obstojnú kvalitu aj pri zhoršených svetelných podmienkach. Predná kamera má rozlíšenie 8 Mpx a dokáže zaznamenať 4K video.

K ostatným dôležitým parametrom, pod kapotou nájdeme čipset Snapdragon 835, 4 GB RAM a 128 GB úložisko. Cena? Server The Verge hovorí o sume 699 eur, ktorý zároveň disponuje exkluzívnymi informáciami o tomto zariadení.

Viac detailov, napríklad o softvérovej stránke zariadenia, modulárnom príslušenstve, ostatných parametroch alebo technologickej vízii tvorcov prinesieme neskôr, hneď ako budú k dostupné.

Autor ambiciózneho projektu Essential phone, Andy Rubin, vystúpi na udalosti Code Conference, ktorá bude vysielaná naživo. Andy Rubin však vystúpi nadránom nášho času, konkrétne o zajtrajšej piatej hodine. Živé vystúpenie môžete sledovať na YouTube na >tejto adrese<.

Zatiaľ smartfónu Essential Phone tlieskame. A vy?