Súčasná vs. predošlá generácia modelu Galaxy S
Samsung vo februári predstavil svoje nové vlajkové lode, Galaxy S8 a S8+. Ich prednosťami sú nový, krásny dizajn, mierne vylepšený fotoaparát, inteligentný asistent Bixby a prirodzene vyšší výkon. Mali by majitelia Galaxy S7 porozmýšľať o upgrade ich smartfónu na novú S8? Naše porovnanie vám s tým môže pomôcť.

Samsung Galaxy S7 a S7 edge boli jednými z najlepších zariadení minulého roka. Ponúkali úžasný fotoaparát, krásny Super AMOLED displej a spŕšku zaujímavých funkcií, vďaka čomu sa z nich stali jedny z najpopulárnejších telefónov na trhu.

Ako však stoja v porovnaní s Galaxy S8 či S8+?

Nový pár vlajkových lodí stavia úspech práve na základoch Galaxy S7 a S7 edge. Čo Samsung spravil výborne je hlavne dizajn, ktorý posunul na opäť vyššiu úroveň. Vďaka stenčeniu rámikov a odstráneniu domovského tlačidla sú telefóny podobne kompaktné ako S7 a S7 edge, no ponúkajú podstatne väčší displej. Všetko ostatné prešlo menšími či väčšími zmenami, napríklad 12 Mpx fotoaparát možno navonok vyzerá rovnako, Samsung však senzor mierne upravil a pozmenil tiež aj samotné spracovanie fotografií. Spravil toho však dosť, aby ste mali uvažovať o výmene?

Samsung Galaxy S8 vs Galaxy S7: Dizajn

Pôvodné očakávania, minimálne čo sa dizajnu týka, boli také, že sa S8-čka od S7-čky veľmi líšiť nebude. Opak je však pravdou, a to v tom najlepšom zmysle slova. Po katastrofe menom Note 7 sa musel pozviechať najlepšie ako vedel a je to vidieť. Výsledkom ich tvrdej práce je takmer bezrámikový smartfón, ktorý vyzerá a pôsobí futuristicky.

Aj štandardný Galaxy S8 ponúka známy edge displej, tentokrát si však pripísal aj prívlastok Infinity, teda nekonečný. Toto označenie symbolizuje fakt, že telefón nemá takmer žiadne rámiky. V praxi to znamená, že Galaxy S8 na rozdiel od S7-čky do rovnakej plochy vedel vtesnať oveľa väčší displej. O koľko väčší? Pozrite si veľkostný rozdiel medzi S7 a S8 nižšie. S7-čka ponúka 5,1-palcový displej, zatiaľ čo Galaxy S8 ponúka až 5,8-palcový displej. Galaxy S8 je o niečo tenší, no vyšší smartfón.

Podobne ako Galaxy S7, aj Galaxy S8 je plne vodeodolný smartfón (morská voda sa nepočíta). Čo sa konštrukcie týka, odtlačky prstov budete mať všade.

Samsung Galaxy S8 vs. Galaxy S7: Displej

Samsung Galaxy S7 ponúka krásny 5,1-palcový Quad HD Super AMOLED displej s bohatou dávkou farieb a ostrosti. Pri Galaxy S8 sa budete pozerať na 5,8-palcový Quad HD+ Super AMOLED displej. Všimli ste si malé plusko pri Quad HD? Znamená to, že displej na Galaxy S8 je o niečo vyšší. Presnejšie o 200 pixelov hore a 200 pixelov dole.

Displej na Galaxy S8 už nedisponuje len miernym zakrivením ako pri S7 edge, no teraz vďaka super tenkým rámikom a absencii domovského tlačidla siaha takmer úplne dole a úplne hore. Okrem toho, ako som spomínal, displej na S8-čke je mierne vyšší. Namiesto pomeru strán 16:9 Samsung siahol po pomere 18.5:9, ktoré na prvý pohľad vyzerá divne, v praxi je to však fantastické. Pozeranie filmov na S8-čke je vynikajúcim zážitkom, vďaka mobilnému HDR, ktorým S8 a S8+ disponujú ste pripravení aj na budúcnosť.

Samsung Galaxy S8 vs Galaxy S7: Výkon a batéria

Výkon Galaxy S7 bol minulý rok vďaka vtedy novému procesoru Snapdragon 820, resp. Exynos 8890 jeden z najlepších. Smartfón doteraz nemá problém prehrýzť sa cez akúkoľvek aplikáciu či hru. Som naozaj rád, že Galaxy S7 funguje výborne aj po roku používania, keďže práve na pokles výkonu sa sťažoval veľký počet majiteľov Galaxy S6 a S6 edge.

Galaxy S8 je tak, ako by ste už čakali, poriadne zviera. Môže za to Snapdragon 835, resp. Exynos 8895 (predávaný na našom trhu), ktorý je vyrobený novším a podstatne lepším 10nm výrobným procesom. To znamená, že procesor vnútri S8 je menší, výkonnejší a zároveň energetický úspornejší. Perfektné vlastnosti, čo poviete?

Očakávame teda, že Galaxy S8 nebude mať s výkonom problém po roku a možno ani po dvoch.

Čo sa batérie týka, tam sa Samsung minulý rok pri Galaxy Note 7 doslova popálil. Jeho divízia zaoberajúca sa batériami preto musela rýchlo prísť s novými testami, ktoré zaručia, že ich batérie ostanú bezpečné.

Výdrž batérie je porovnateľná, teda minimálne s tým, keď bol Galaxy S7 nový, keďže ako určite viete, kapacita batérie sa časom znižuje. Toto je práve oblasť, v ktorej Samsung spravil azda najväčší pokrok. Tvrdí totiž, že kapacita batérie Galaxy S8 bude po 2 rokoch stále na takej úrovni, ako kapacita batérie Galaxy S7 len po polroku používania. To je naozaj pôsobivé.

Samsung Galaxy S8 vs. Galaxy S7: Fotoaparát

Samsung v tohtoročnom Galaxy S8 nespravil až taký pokrok ako tomu bolo v prípade prechodu medzi S6 a S7. Aj napriek tomu však očakávajte špičkový senzor, ktorý je schopný zachytiť nádherné zábery. Vážne, fotoaparáty v oboch smartfónoch sú jedny z najlepších.

Dôvodom je ich 12 Mpx senzor s objektívom s clonou f/1.7, pomáha samozrejme aj technológia Dual Pixel určená pre extrémne rýchle zaostrovanie. Podobne ako S7, aj S8 ponúka možnosť natáčať 4K video.

Galaxy S8 má mierne vylepšenú aplikáciu fotoaparátu s možnosťou nalepiť si na tvár nálepky zo Snapchatu, to je však asi tak všetko, čo si bežný používateľ všimne.

Samsung Galaxy S8 vs. Galaxy S7: Všetko ostatné

Samsung Galaxy S8 prichádza s vrecom ďalších funkcií. Jedným z hlavných rozdielov je biometrická výbava S8. Po vzore Note 7 totiž ponúka skener dúhovky a dokonca aj technológiu rozpoznania tváre. Čo sa mi však v porovnaní s S7 páči menej je umiestnenie snímača odtlačkov prstov, ktorý sa novinke nachádza na zadnej strane, hneď vedľa fotoaparátu.

Spolu s S8 zároveň prichádza aj inteligentný asistent Bixby, ktoré som však veľmi nechcel spomínať ani tu, ani v plnej recenzii Galaxy S8, a to z jedného dôležitého dôvodu. Zatiaľ nie je dorobený a napol dopečený softvér neberiem ako plnohodnotnú súčasť zariadenia.

Nakoniec, ak by ste boli veľmi odvážni a chceli vstúpiť do sveta Samsungu naplno, S8 vám dáva možnosť prepojiť telefón a monitor pomocou dokovacej stanice DeX. Keď som ju testoval v Bratislave, mal som zmiešané pocity. Nie, že by nefungovala dobre, to nie. Nevidím v nej až taký potenciál, aby sa z nej stala plnohodnotná náhrada pracovnej stanice. Nuž ale, pri S8 máte aj túto možnosť, pri S7 bohužiaľ nie.

Okrem toho, Galaxy S8 má v krabičke jedno prekvapenie. Prekvapivo vynikajúce slúchadlá s logom AKG, ktoré síce nie sú úplne bez chýb, stále však v porovnaní so slúchadlami pribaľovanými k S7 ponúkajú nadpriemerný zážitok z akejkoľvek pesničky.

Samsung Galaxy S8 vs. Galaxy S7: Cena na Slovensku

Cena je ďalším veľkým faktorom, ktorý určite rozhodne pre či proti Galaxy S8. Zariadenia sa na Slovensku začína oficiálne predávať 28. apríla (predobjednávky skončili 21. apríla), a tak jeho cena zatiaľ nestihla klesnúť.

Samsung ju stanovil na 799 € pri Galaxy S8 a 899 € pri Galaxy S8+. Poriadne vysoké ceny, vieme. Galaxy S7 v mnohých obchodoch kúpite do 500 €, po bazároch aj oveľa lacnejšie. Je teda len na vás, po ktorom z nich siahnete.

Ak ste sa rozhodli, dajte nám vedieť v diskusii nižšie!